Kommentarer på Dag 64: Gud och zucchini


Sheryl Parham är djupt troende och ville sprida sitt budskap. Och så tog hon hand om min smutstvätt!

En bil med med dekalaer om Jesus hejdar mig på hwy 34 utanför det lilla samhället Afton i Iowa. Kvinnan vill berätta om Jesus och säger att helvetet väntar den som inte bekänner sig till honom. Men för mig skulle det visa sig att himmelriket öppnade sig . . .

Ja, det var ett märkligt möte. Vi stod länge och pratade om gud och också lite om löpning. Jag berättade för henne att jag tänkte äta lunch i Afton och så undrade jag:

-Finns det någon laundromat i Afton? Skulle kunna tvätta mina smutsiga kläder under tiden.

Kvinnan, som hette Sheryl Parham och som hade en svensk mamma bosatt i Minnesota, fattade uppenbarligen tycke för den svenske luffaren.

-Ja det finns en laundromat men jag kan tvätta dina kläder hemma hos mig. Och så kan vi äta lunch tillsammans med några av mina vänner, föreslog hon.

Det var ett erbjudande luffaren inte kunde tacka nej till. Till den mexikanska restaurangen mötte den 79-årige före detta köttbonden Don Wilson upp. Han berättade att han hade uppåt 600 biffkor och att gården nu sköttes av sonen. Den nyligen pensionerade Sue Wilson (ej gift med Don) kom också. Hon hade arbetat på ett vårddhem med bl a autistiska personer och andra med stora vårdbehov. Det visade sig att omhändertagandet var ungefär som i Sverige, bidragen från staten knappa och köerna långa.

Innan vi började äta frågade Don om han fick be för oss. Sådana erbjudanden tackar jag aldrig nej till. Och så kom nästa utspel från Sheryl:

-Vill du se mina odlingar utanför mitt hus?

Sheryl och jag i hönsgården. Eller var det "Edens lustgård".

Självklart även ja på den punkten. Vi åkte dit och det var inte precis någon kolonilott. Allt i grönsaks-och fruktväg odlades där; tomater, dill, zucchini, blomkål, björnbär, jordgubbar, hallon, potatis med mera och så hade hon några tuppar och höns.

-Vill du ha ett nyvärpt ägg? skrattade hon och tog ut ett från redet.  Men där blev det nej, lite svårt att ta hand om.

Innan vi skildes ville Don ge mig en liten bibel. Han berättade att han omvänt flera fångar. Och Sheryl gav mig ett litet handskrivet brev med avslutningen ”Happy to have met you! Love, Sheryl”. Och från Sue fick jag en zucchini.

 Om jag hamnar i helvetet vet ingen. Men jag tror inte det, det vore förskräckligt om alla icke troende skulle dit. Men den lilla bibeln tar jag hem till Sverige.

Gåvorna var inte slut där. När jag springer tillbaka till hvy 34 vinkar några glada pensionärer från glasskiosken vid torget. De bjuder på en jättelik mjukglass. Och zucchinin kommer senare på dagen väl till pass. Jag hade med mig för lite vatten i kärran och grönsaken blev nu min räddning!

 

Dagens distans: 56 km

Keep on running!    

 

 

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Patrik Schmidt - 2023-07-07 07:03:46

Ingen text men en vacker bild :)

#2 Pontus - 2023-07-07 08:07:29

Som sagt fina bilder men var är texten

#3 Björn - 2023-07-07 08:46:32

Nu är text och bild på plats!

#4 Lennart - 2023-07-07 09:02:41

Och den som har högre gräsmatta än 20 cm straffas redan i det här livet med höga avgifter! Tuffa tag .http://www.aftoniowa.com

#5 Klas-Peter Suneson - 2023-07-07 10:32:41

Det känns alltid gott att få ge och bistå någon!
Inte minst för den som är djupt troende.
Att få ta emot i den trädgården, är också gott.
Älska Din nästa så som Dig själv,
är ett bärande ledord även för den som tvivlar.
Här hemma bränner man koranen,
inte för att häda en gud, utan för att provocera
till ett nej i den svenska Nato ansökan.
Återstår att se hur den turkiske presidenten
Recep Tayyip Erdo?an bestämmer hur det
turkiska parlamentet nu skall rösta.
Keep on running

#6 Maths - 2023-07-07 11:54:12

Härlig story som man blir glad av att läsa.

#7 Bengt - 2023-07-07 12:41:51

Roligt att läsa din blogg. På senaste tiden får jag intrycket att det är rena semesterresan som vem som helst skulle kunna klara av. Nu vet jag att verkligheten är tuffare än som det förefaller när du skriver. Jag tror du har en härlig attityd till att bejaka och inte döma människor vilket gör att det är lättare för dig att vara ute och springa och samtidigt få kontakt med människor vilket gör att tiden går fortare och att det inte känns så ensamt. Jag är fortfarande mycket imponerad av din löpning och att det går så bra trots en del tekniska problem på vägen men det löser du på bästa sätt.

#8 Björn - 2023-07-08 04:42:59

#Lennart: Hårda bud att behöva betala nära 2 000 kronor om gräsmattan är högre än 20 cm. Kul att du hittade detta!
#Bengt: Det är väl både och- semesterresa och ibland tuffa dagar. Ensam behöver jag inte känna mig, folk är snacksaliga och dator och telefon gör att jag enkelt kan hålla kontakten med hemmet. Läser visserligen inga svenska dagstidningar men kollar alltid Rapport och lyssnar på merparten av SR:s poddar mm. Tänk vilken skillnad jämfört med under de första löpen!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg