Kommentarer på Vad vet hon om motion?


Professor Agnes Wold på sofflocket. Hennes profetia är att vi alla kommer att ligga på just på sofflocket efter "biverkningarna av det fruktansvärda motionssamhället". Foto GP

Hon är kunnig, klarsynt och kul. I radioprogrammet "Fråga Agnes Wold" krossar den 68-åriga läkaren och professorn i klinisk bakterologi många hälsomyter och nu ifrågasätter hon också nyttan av vardagsmotion.

Hörde jag rätt? Höll nästan på att ramla baklänges när jag idag var ute och plockade lingon i Kårsta. I dagens program (18 oktober), som görs tillsammans med journalisten Christer Lundberg, sa hon ordagrant:

- Jag tror att om 10-15 år kommer vi se biverkningarna av det här fruktansvärda motionssamhället när alla springer omkring och ska gå 10 000 steg.

Så din spådom är att i framtiden kommer vi alla att ligga på sofflocket? frågade Christer.

-Ja. Allt sånt där gå i 10-15 års perioder. Och de här hälsomänniskorna måste ju syssla med något. Nu har de ju hållit på att piska ut alla människor.

Så om tio år kommer de att säga: vila dig i form?

-Ja, absolut!

Hm, jag som trodde att det var nyttigt att promenera och motionera i största allmänhet. Att t ex löpning inte förlänger livet men har en massa andra positiva effekter har jag matats med ända sedan jag började motionera för över 40 år sedan. På 80-talet skrev löpartidningarna inte så mycket om de medicinska effekterna men idag går det inte att slå upp en tidning utan läsa hur nyttigt det är att motionera.

Så är professorn ute och cyklar (jo hon cyklar i verkliga livet men är inget större fan av motion även om hon en gång sprungit Göteborgsvarvet)? Nu ska det i sanningens namn sägas att programmet egentligen inte handlade om motion utan om värk och artros. Men det skulle vara intressant att höra henne utveckla ämnet lite närmare.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lennart - 2023-10-19 10:58:28

Varför lyssnar vi på kändisar överhuvud taget? Att kunna en sak innebär ju inte att man kan allt annat också.

#2 Jan-Olof - 2023-10-19 11:42:13

Jag lyssnade också på podden. Agnes Wold är ju uppfriskande frisk och ärlig i sina åsikter, men värdet av motion tror jag hon underskattar. Hennes insikter om artros verkar ju dock överensstämma med dina erfarenheter, Björn

#3 Ed. - 2023-10-19 13:21:07

Världshälsoorganisationen rekommenderar i sina nya riktlinjer minst 30 minuter (gärna 60 minuter) relativt ansträngande fysisk aktivitet per dag, såsom löpning. Vet inte om en pensionerad bakterieforskare vet bättre än WHO.

The WHO Guidelines on physical activity and sedentary behaviour
https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128 , scrolla till sidan 1 och framåt för översikt.

#4 Bengt - 2023-10-20 12:51:50

Tack för tipset. Det ska jag lyssna på. Motion på recept är numera ett känt begrepp och många läkare som var skeptiska i början har ändrat syn på detta. Egentligen spelar det inte så stor roll vad Agnes tycker utan man gör det som känns bra och viktigt för en själv och helt klart är att många sjukdomar som diabetes går att förebygga med motion. Träning hjälper inte mot alla sjukdomar men är en viktig del i ett friskt åldrande. Agnes kanske vänder sig mot extremer som Björn som bara tränar men jag tycker att Björn är ett fantastiskt bra exempel på att det fungerar också mycket bra att träna mer än de flesta gör. Bara för att man är professor behöver man inte alltid säga saker som man ska tro på.

#5 Bernt - 2023-10-23 18:29:29

Oj, då har hon mycket kvar att lära sig. Finns hur många studier som helst som visar att motion är hälsosamt. Och det på flera olika sätt.

#6 Björn - 2023-10-24 13:40:02

Ja, hon är säkert ute och cyklar. Men det hon sa om knäartros var bra, att träna musklerna runt knäleden hjälper.

#7 Eric L - 2023-10-24 14:30:38

Lyssnat på programmet och jag tror hon är lite (eller ganska mycket ) provocerande här. Det är ju ställt utom allt rimligt tvivel att röra på sig är bra. Men det jag egentligen tror hon vill se en motreaktion emot är det lite flåshurtiga kring att man ska röra på sig till varje pris hela tiden och även om man har småskavanker. Att det om 10 år kommer att finnas en större förståelse för att det kan finnas tider i livet när att bara ta det lugnt också uppmärksammas som något positivt just för den personen i alla fall.

#8 Lennart - 2023-10-26 10:10:47

Saken är väl att kroppen måste belastas stundtals, annars bryts den ner till slut. Man kan leva ett jätte lugnt liv nästan hela dygnet. Bara man belastar den typ nån halvtimma var och varannan dag minst. Löpning; superbt. Promenader? Nej, undermåligt som träning. Och så ett ynka set styrketräning på en eller ett par muskelgrupper per dag. Voila ! Jättefin hälsa för ingenting! .Rena självbevarelsedriften! Akta dig Agnes Wold att fortsätta så!.

#9 Björn - 2023-10-26 16:06:05

Att promenader skulle vara "undermåligt som träning", tror jag inte stämmer. Numera visar studier att 10 000 steg per dag är lite överdrivet men promenader som motionsform rekommenderas.

#10 Lennart - 2023-10-26 18:23:53

Promenader är ju bättre än ingen träning alls. Men springa på samma tid ger så mycket mer. Man får vara smart!.

#11 Lars L - 2023-10-31 23:35:21

Nyligen publicerades en stor sammanställning, jag har tyvärr glömt var, som sa att det räcker med ganska lite träning för att det ska göra nytta , men att mer är bättre och att (fritt tolkat) ännu mer är ännu bättre. Nyttan av ökad träning avtar ju högre man kommer och i en studie på många tusen vasaloppsåkare visades ju att de som klarar medaljtiden fem år i rad har sämre överlevnad på lång sikt, om jag minns detaljerna rätt. Så med hård träning under lång tid går man över gränsen. Men vi som inte pressar oss så hårt år efter år utan bara tränar flitigt är troligen de stora vinnarna.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg