Kommentarer på Dag 2: Nybble- orten som gud glömde, eller ...?


Anslagstavlan är nyhetsnavet i Nybble. Nästa vecka har Kalle Moraeus konsert i kyrkan. Den som är intresserad av meditation erbjuds att gratis lyssna på kristallskålar som vibrerar. Backluckeloppis, prova på körsång och boule är andra aktiviteter som annonseras ut.

Har du hört talas om Nybble? Inte jag heller men du har kanske inte missat så mycket.

Nybble har 108 invånare och ligger i Kristinehamns kommun. Här tog jag in på vandrarhemmet Svedjegården, ett nerlagt ålderdomshem från 50-talet. Det har också tjänat som flyktingförläggning och kan hysa 150 gäster. Förutom jag bor här två andra personer och det ekar ödsligt i korridorerna. Vi tre har alltså tillfälligt höjt befolkningstalet i Nybble ganska rejält.

På vägen utanför vandrarhemmet ser jag en fransk långfärdscyklist. Det ösregnar men det verkar inte bekymra honom trots de bara benen. Han söker nattlogi och jag tipsar om Svedjegården. För dyrt, tycker han, och pekar på tältet bak på cykeln. Stackars man, tänker jag.

Ett samhälle med runt 100 invånare måste väl vara stendött? Nja, märkligt nog finns här en liten ICA-butik. Och ute vid riksvägen ligger restaurangen Diners26. Här finns ockå en vårdcentral, en vävstuga och en tennis- och boulebana. De kyrkliga aktiviteterna verkar vara många. Så gud har inte tagit sin hand från Nybble.

I Amerika har jag passerat hundratals orter typ Nybble. Då upfattar jag småsamhällena som charmiga. Ju mer förfallna, nästan intressantare. Men i Sverige har jag svårt att se charmen trots att alt verkar så välordnat. När jag läser lapparna på anslagstavlan fastnar jag särskilt för en. Ett privat fastighetsbolag i Kristinehamn har massor av lediga hyreslägenheter. Skilda världar!

Lunch i en busskur medan regnet strilar. Jag slapp i alla fall myggen . . .

Löpningen gick ganska tungt idag trots den relativt korta distansen. Sevärt var Picassostatyn invid Vänerns strand. Förutom Kristinehamn har konstnären donerat en liknande jättestaty i betong till Halmstad.

Dagens distans: 38 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan-Olof - 2024-06-08 22:13:02

Intressant rapport från Nybble. Journalistränderna går inte ur. God tur i morgon.

#2 Mikael - 2024-06-09 12:15:12

Nej, Nybble hade jag aldrig hört talas om förut. Festligt namn!