Kommentarer på Lång dags färd mot Sthlm Marathon


Springer med duktiga veteranlöpare. I mitten Uhlie Evertsson, 48 år, med som bäst 2.39 på Sthlm Marathon och senast 2.55 och till höger Anders Hult, 46 år, med 2.40 som bäst i Stockholm och senast  3.14. Min bästa tid i Sthlm är 2.53 och ifjol 3.10.

Visst har Sverige många bra veteranlöpare på maraton. Men jämfört med Norge har vi inte en chans även om de svenska damerna bjuder bra motstånd.

I veckan kom den norska löpartidningen Kondis ut med ett välmatat nummer med massor av veteranstatistik. Det är bara att konstatera; Norge är klart bättre än Sverige bland veteranerna på långdistans. Så har det varit under många år.  Vad tror du det beror på? Min högst oventskapliga teori är att vi är för bekväma i Sverige.

På herrsidan slår Norge oss i samtliga klasser upp till 65 år. Bäst av alla efter att tiderna räknats om med wava är 62-årige Ragnar Mjelstad som i höstas gjorde 2.49 i Berlin. En otroligt bra prestation även om han har långt kvar till japanen Yoshihisa Hosaka som i februari satte nytt världsbästa i M60 i Oita, Japan på 2.36.30.

Sture Axén i M65, Jörgen Larsson i M70 och Gunnar i Irvegård var dock ifjol snabbare än bäste norrman. De gjorde 3.13, 3.39 respektive 5.04.

I Norge är damerna snäppet bättre än herrarna. Ändå får de stryk av svenskorna i såväl K40 (Lilian Magnusson, Spårvägen med 2.39 i K40 och Jana Jobe, Solvikingarna med 3.10 i K50).

Själv hamnar jag med ett skrik på fjärdeplats i M60 i  "Norskkampen". Men det är historia, så bra är jag inte i år. Formsvackan kändes av under dagens långpass i ett snöigt Stockholm tillsammans med två duktiga veteranlöpare från Enskedegruppen.

Vi startade från Kärrtorps IP och jag hade "värmt upp" med en mil innan genom att springa från bostaden i Birkastan.  Det hade utlovats "lugnt" tempo och det blev det också. Vi höll runt 5.10 per kilometer och milen gick på 53 minuter, jag tvingades att ta i för att hänga med.

Det är bara att konstatera- jag är inte i form. Det känns därför just nu som lång dags färd mot Stockholm Marathon. Huvudmålet är dock maratonloppet i Düsseldorf den 3 maj. Ska jag hinna få upp farten till dess?

-Du får göra som jag, med stigande ålder får du satsa på kvalitet och köra intervaller, råder Uhlie mig under löppasset.

Och visst har denne 48 årige postman rätt. Han har aldrig gjort en tid under 3 timmar i Stockholm. I år blir det dock inget Stockholm Marathon för honom eftersom han samma dag springer Postmilen.

Denna vecka 130 km

Keep on running!

PS

Min veteranstatistik hittar du på Svenska Marathonsällskapets hemsida:

www.marathonsallskapet.se
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Oliver Sture - 2009-02-23 14:26:59

Jag tror att din teori om att vi i Sverige är lite för bekväma stämmer. Enligt mina fördomar har ju norrmännen en helt annan "rörelsekultur". Vi ligger säkert pyrt till även i jämförelse med finnarna?

Tack för din veteranstatistik! Den är motivationshöjande. Jag har visserligen dalat på listan sedan i höstas, men hoppas kunna klättra igen under 2009.

#2 Gunnar - 2009-02-23 19:10:44

Tycker du Kondis är en bra tidning och hur får man tag i den?

#3 Tore - 2009-02-23 21:59:09

Vi som läser fattar vad du menar men det ska väl vara att Uhlie aldrig gjort en tid ÖVER 3 timmar i Stockholm. hälsn Tore

#4 Björn - 2009-02-23 22:48:41

Svar till Tore och Gunnar.

Visst är det så Tore, Uhlie är en snabb jäkel och har aldrig gjort en tid över 3 tim.

Norska Kondis tillhör favoriterna bland de 5 löpartidningar jag prenumerar på. Gå in på www.kondis.no om du är intresserad. Svenska Runners World tycker jag fått en uppryckning med den nye chefredaktören.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg