Kommentarer på *Bildextra Gbg Varvet nostalgi*


Klart för start. Jimmy Wikholm (keps) ger oss några korta instruktioner innan truppen sticker iväg från Heden prick klockan 08.00.

Det blev rena nostalgitrippen för mig idag. Minnena bubblade fram när jag i glada löpares lag  på barndomens gator i Göteborg sprang den första Göteborgs Varvs-banan från 1980.

Jag älskar galna löparupptåg. Det var därför givet att åka ner till Göteborg när jag på nätet läste om några entusiaster som tänkte springa den första Varvet-banan. Vi blev cirka 200 som i ett gråmulet Göteborg  stack iväg från Heden, platsen där Varvet en gång startade för att senare flytta till Slottsskogsvallen.

Mina löparkompisar i  Majornas IK strax före start. Berndt Hallberg, "Hällsviksexpressen" i gul väst till vänster och intill ordföranden Lennart Bengtsson (svart löparjacka). Lennart har sprungit alla Gbg Varven.

Flera ärrade veteraner men också många blåbär som aldrig sprungit en halvmara  fanns med  i vår tropp. Stämningen var härlig och det skrattades och snackades hela tiden. Vårt lugna tempo (6.10 minuter per kilomter) medgav det.

Vi låg packade som sillar, ungefär som på riktiga Varvet, och det blev riktigt svettigt trots att tempen  låg på några grader. Det måste ha sett ganska mäktigt ut där vi drog fram på Göteborgs trottoarer. Dessbättre var få ute så vi orsakade ingen panik i trafiken.

Linnégatan. Vi höll ihop truppen bra och ingen blev efter. Vi mötte förvånansvärt få fotgängare. Eller var det kanske vi som skrämde iväg dem?

Väl inne i Slottsskogen kom barndomens minnen tillbaka. Herregud, det var här i Säldammsbacken jag åkte med mina bröders lådbil med fotbroms. Och där, strax innan Säldammen efter en svag vänsterböj, krockade jag i svindlande hastighet mot trottoarkanten och förstörde ena framhjulet. Jag vill minnas att jag, "Lillen", fick mycket skäll av bröderna.

Ungefär här i Säldammsbacken var det som jag som 6-7-åring krockade med mina bröders lådbil. Minnena kom tillbaka på denna nostalgitripp genom Slottsskogen och Kungsladugård.

Precis där Slottsskogen slutar och övergår i Slottsskogsgatan svänger vi brant höger. Här låg min kälk- och skidbacke men backen ser inte alls så skräckinjagande ut som jag vill minnas den. Ibland när ingen såg det åkte vi i den jättebranta backen i Slottsskogsgatan och startade ända uppe vid Skytteskogen.

Lite längre fram springer jag förbi min gamla godisaffär på hörnet av Slottsskogsgatan/Ståthållaregatan. Nu är trappan borta, dörren igenmurad och lokalen har förvandlats till lägenhet. Och lite längre fram låg korvkiosken där jag åt min första kokta halva special. Innan Mariaplan, fortfarande på Slottsskogsgatan, springer vi  förbi Triumfglass rånbageri. Jag kan fortfarande minnas de ljuvliga dofterna av rånen som bakades av bastanta kvinnor i vita rockar. Och titta där- där vid garagen snett emot låg vår cykelversktad.

Mariaplan väcker även minnen. Här låg Röda Sten biografen där jag såg King Kong och busvisslade i biobiljetten. Tänk att vår gamla cykelaffär lite längre ner på gatan fortfarande finns kvar. Det var här pappa i början på 50-talet köpte cyklarna till mina två bröder.

På väg upp för Älvsborgsbron. Göteborg visar sig inte från sin vackra sida, diset hänger i luften och snart börjar det regna.

Keilers park på Hisingen. Nu regnar det för fullt  men löparna är på forsatt gott humör.

Rusning genom varuhuset Femman. Systemet hade ännu inte öppnat så vi brydde oss inte om att stanna.

Denna vecka 141 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Oliver Sture - 2009-03-16 10:44:36

Trevligt reportage med nostalgikrydda. Har du alltid fotograf med på dina utflykter eller är det kameramobilen som dokumenterar?

#2 Björn - 2009-03-16 13:49:16

Hej Oliver!
Jag plåtar med liten digitalkamera som jag har i ryggan. Bilderna på mig själv tas med självutlösare. Det här reportaget satt jag och skrev på min lilla bärbara dator under tågresan hem til Stockholm- då gick resan snabbt. Internet ombord på SJ fungerar riktigt bra.

#3 Jimmy W - 2009-03-17 12:53:28

Hej Björn!
Riktigt bra reportage. Kul att läsa kombinerat med mycket bra bilder.

Kul att du kom ner ill Göteborg och sprang med oss.

Kanske du kommer även nästa år om vi fortsätter???

#4 Jan Suneson - 2009-03-17 18:42:12

Hej
Sitter på turistbyrån i Flaine och läser ditt trevliga nostalgireportage Om jag minns rätt tror jag att jag och Ragnar mer blev rädda när du tappade kontrollen över lådbilen. Vad skulle Svante och Gerd säga om vi kom hem med en död Björn? Grattis till Bore silvret.. Just nu är Bore på strålande humör 100% sol och perfekta pister. Det blir nog en mara varje dag (skidor+lift)

#5 Björn - 2009-03-17 22:26:45

Hej Jimmy!

Visst, jag hänger med på alla galna löpningar. Kanska kunde vi nästa år springa Kungsbackaloppets ursprungliga bana från 1898, "Världens äldsta årliga långlopp"? Sug på den karamellen!

#6 Jimmy W - 2009-03-18 18:33:22

Det hade varit riktigt kul ;-)

#7 Leif - 2009-03-20 12:48:47

Galning. Sluta springa och ta en drajja i stället!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg