Kommentarer på Kontrollmätning pågår


Med min dotters handhållna gps (Garmin eTrex Vista HCx) har jag stenkoll på hur långt jag sprungit.

Vi långlöpare är nästan sjukligt intresserad av hur långt vi sprungit. Därför var det på tiden att jag började använda en gps.

Hittills har det varit klockan, sytråd utlagd på karta eller under senare år Goggle Map och liknande som gällt för att mäta avstånden på löprundorna. Det har blivit ganska ruffa beräkningar och jag har nog haft på känn att de noterade distanserna varit aningen för långa.

Men hur mycket glädjekilometrar handlar det om? Har ingen aning men snart får jag svaret. Jag har med min dotters födelsedagspresent, en handhållen gps, börjat kontrollmätagamla joggingrundor. Och hittills förskräcker resultatet.

Den 6 kilometerstur till jobbet jag springer flera gånger i veckan visade sig i själva verket bara vara 5,50 km. 500 meter för kort alltså eller ett fel på  cirka 8 procent. Och jag som var stensäker på att sträckan var minst 6 km. Milturen till jobbet visade sig däremot stämma, knappt 100 meter för kort eller en felmarginal på mindre än 1 procent.

Det krävs betydligt fler uppmätta sträckor förrän jag kan uttala mig någorlunda säkert om mina 11 000 mil bara är 10 500 eller kanske, hemska tanke, 10 000 mil. Egentligen spelar det ingen roll men samtidigt är det ju roligt att få veta hur långt man sprungit.

Som du förstår är jag ingen early adopter. Gps-klockor är annars vardagsmat bland joggarna och jag har länge tänkt skaffa en. Men jag tycker fortfarande de är lite för klumpiga. Ska jag ha en gps-klocka ska den också kunna användas för vardagsbruk och få plats under skjortan. Därför var det ett ypperligt tillfälle när min dotter önskade en gps i födelsdagspresent. Hon har två hundar och lägger ut spår i skogen och då var en handhållen variant bra. Den duger gott till mig också.

Fortfarande har jag skadeproblem. Jag har ont när jag springer och tvingas nu också ställa in Göteborgs Varvet. Min infllammerade muskel bak i rumpan ska nog få laserbehandling framöver.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Thomas - 2009-05-11 20:49:41

Hej Björn!

När jag har haft efterhängsna skavanker i såväl knän som vader har jag dragit ner på löpningen och ersatt lånpassen med rullskidor vilket har underlättat min rehab utan att "tappa" för mycket kondition etc. Kan kanske vara värt ett försök?

Thomas

#2 Micke - 2009-09-01 14:27:06

Hej Björn,
Jag tycker att du ska skaffa en Nokia 6220 Classic med programmet Sportstracker. Allt en riktig löpare behöver! Man kan ringa efter pizza med den också :-)


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg