Kommentarer på **** Läkarextra ****


Jag har tre par fotbäddar, alla tillverkade i mitten på 80-talet. De är intakta och jag använder dem fortfarande- varje par har "gått" 2 000-3 000 mil. Nu specialtillverkas tre nya par för totalt 2 500 kr.

-Du är frisk! Du lider inte av artros. Du kan fortsätta att springa hela livet.

Kan man få ett bättre besked? Det var på lätta ben jag idag stegade ut från doktor Carter Farrells mottagning. Det var bara en vanlig muskelinflammation, piriformissyndrom, inte någon ledförslitning jag besvärats av. Röntgenplåtarna talade sitt tydliga språk: höfterna och lederna är intakta.

Så är också mina skoinlägg, fotbäddar, jag fick av Farrell i mitten på 80-talet. Man ska dock inte springa så länge som jag gjort i dessa så det var hög tid att byta till nya. Jag hade tur och fick idag tid på Sophiahemmet där ortopedtekniker Tommy Lemouré på Ortopedteknik Anatomic gipsade mina fötter för att tillverka en form så han kunde göra nya fotbäddar.

-Björn, du har små fotproblem. Fantastiskt att dina fotbäddar hållit så här länge, sa han.

Jag fick veta att jag pronerar lätt (viste det innan men skönt ändå att få de upprepat 25 år senare). På vänsterfoten är "felet" 11 grader och på högerfoten 9. De är inte mycket och Mustafa Muhammed, för att nämna någon, pronerar dubbelt så mycket som jag och det går ju bra för den gossen.

Min skofilosofi att att hålla igång med 6-7 par, att ha lite olika modeller av skor, byta till ett nytt par efter varje joggingrunda (jag gör 2-3 skobyten per dag) och att ibland springa med fotbädd och ibland utan är enligt såväl Farrell som Lemouré förklaringen till att jag nästan aldrig varit skadad. Variation alltså.

Varför drabbades jag ändå av piriformis?

-Det vet jag inte, svarar Farrell. Och när inte han vet, ja då finns det nog ingen som vet. Hans råd var att fortsätta som tidigare men att strecha rumpan, dock mycket försiktigt men kanske göra det dagligen under minst ett år.

Nåväl, jag är igång igen. Och jag har inte ont längre! Men det går fortfarande  lusigt- fast idag gick min 27-minuterstur till jobbet på 28 minuter. Och nu vågar jag till och med tänka på ett maratonlopp till hösten.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Sofia - 2009-06-17 21:31:21

YAY, så ska det låta. Grattis till en schysst kropp som tillåter dig att springa utan större invändningar!

#2 Matti - 2009-06-18 22:41:06

Stort grattis! Vad underbart! Otroligt att kroppen håller för så många mil.

#3 Jan Suneson - 2009-06-21 19:17:34

Skön läsning
Var lite rädd för att det kunde vara artros som finns i släkten. Jag hade själv känningar för några årsedan. Tabletter hjälpte inte men fick rådet att träna benen på gym. Nu känner jag inget och jag kände väldigt lite i USA förra sommaren


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg