Kommentarer på Så här planerar jag min rutt


Det är inte bara motell som står till buds i USA. Här en liten söt stuga med självhushåll jag fick hyra i östra Oregon 2007.

Idealet är när motellen ligger med 5-6 mils lucka. Tyvärr är det sällan så på den amerikanska landsbygden  varför det kan vara knepigt att dra upp en rutt.

Jag har börjat lite försiktigt med att skissa på min nästa rutt tvärsöver USA. Det är ett tidsödande men jätteroligt jobb. Jag har arbetat mig igenom halva Washington. Målet är att minimera antalet övernattningar utomhus (hatar myggen!) och då gäller det att motellen ligger tätt.Av mina första åtta stopp verkar ännu så länge bara ett behöva ske utomhus och då talar vi ändå om ödemark på hög höjd i bergen. 2007 behövde jag bara ligga under the stars cirka 10 av 95 dagar.

Jag avser att springa mesta delen på highways och eventuellt  blir highway 12 min följeslagare genom större delen av USA. Bäst är när en highway går väldigt långtifrån en motorväg (interstate) eller följer interstate. Varför? Jo, i första fallet har vägen en hel del trafik och därmed ockå motell. Och i det andra fallet är det inte långt till motellen eftersom de ligger som ett pärlband vid avfarterna till interstate.

Arbetsverktygen i denna rekognosering är Google Map och vanliga Rand Mc Nallys bilkartor på papper, flera inköpta i USA men kartbutikerna i Stockholm är välförsedda. Ibland kastar jag iväg ett mejl till någon lokal polisstation och frågar om vägval eller om jag får springa på interstate, något som kan vara tillåtet i vissa stater och möjligen också tillåtet när highway och interstate utgör samma väg.

Goggle är suveränt; man får uppritat en lämplig rutt, man justerar för att slippa motorvägar, får avståndsuppgifter, kan se terrängformationer och satelitbilder, dessutom uppgifter om motell, hotell etc. Det går att göra länkar som sparas i datorn. Min bror Jan är fena på det här och ibland funderar jag på att överlåta jobbet på honom. Men just att planera en resa är ju ändå halva resan sägs det så jag håller nog ut ett tag till men behöver antagligen experthjälp senare. Förra gången var det ju lättare- då "snodde" jag ju en rutt från två andra löpare. Först när jag började avvika från denna rutt fick jag problem. Jag kom helt enkelt för långt norrut och i stället för Virginia Beach höll jag på att hamna i staden Washington.

Denna vecka väldigt mycket löpt. Kolla räkneverket till höger.

Keep on running!

Ett väldigt enkelt motell i Oregon. Men alla motell är alltid lika välkomna för ett trött coast to coast-löpare.
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Hasse - 2009-08-25 22:48:11

Intressant. Blir det också GPS för navigeringen?

#2 Björn - 2009-08-26 10:05:45

Nja, funderade på att skaffa en handhållen GPS med USA-kartor. Men behovet kändes inte så där jättestort, dessutom är jag dålig på tekniska prylar så det blev ingen. Däremot skaffade jag nyligen en handhållen GPS (Garmin Edge 205) utan kartor och främst avsedd för cykelbruk. Nu har jag fått en väldigt bra pryl som mäter avståndet exakt, utmärkt att ha inte minst under USA-löpet men även vardagslöpningen har fått ett lyft.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg