Kommentarer på Ã?lderdomens förbannelse, Del 2


80-årige Erik LIndstedt (gult löparlinne) springer i mål i Berlin Marathon på 5.37 och vinner åldersklassen. Foto: Berlin Marathon

Tack för alla intressanta kommentarer på förra veckans inlägg om Ålderdomens förbannelse. Efter detta står det klart att ingen är slut efter 60. Inte ens 80-åringar är för gamla för maran, det har Eric Lindstedt i år bevisat.

I årets Berlin Mararthon föll allt ljus på Halie Gebreselassie. Men en annan veteran och också vinnare var svensken Eric Lindstedt, som dock inte fick någon publicitet efter sin seger i 80-årsklassen. Han gjorde en fantastisk insats och visade att ingen är för gammal för att springa riktigt långt. Hoppingivande!

Eric, som är gammal läkare och uriolog, tävlar för Skåneklubben Ryssbergets IK. Han är flitig i tävlingsspåret och har tre gånger sprungit Stockholm Marathon. Hans 5.37 i Berlin är en bra tid men ändå inte outstanding. Det svenska och nordiska åldersrekordet innehas av Erik Bergman, IFK Lidingö, med 4.30 på Stockholm Marathon 1986.

Eric är också den förste 80-åring som finns med i mina listor över svenska veteranresultat på maraton. Som veteran räknas du när du fyllt 35 år. Min uppdaterade statistik finner du i menyn till höger.

Normalt gäller ju yngre desto snabbare. Men är "ungdomarnas" prestationer verkligen bättre än de äldres? Nja, det är inte så säkert. Räknas tiderna om med åldershandikapp (wava) blir bland annat årets insatser från Solvikingarnas Jaan Jobe 3.02 (K50) och Bibbi Lind 3.29 (K65) väldigt bra. Bäst av alla, såväl tids- som prestationsmässigt, kommer ändå en 35-åring, Hässelbys Said Regraguis som gjorde 2.19 i Marrakech.

Wava är en tröst för oss äldre. Mina tider har med hjälp av wava under senare år, undantaget i år, blivit bättre. Mitt personbästa på 2.51 som 42-åring är en "sämre prestation" än t ex mina 2.55 som 57-åring och även sämre än 3.10 som 60-åring.

Hur är det med sig själv- har du ockå blivit bättre på äldre dar omräknat med wava? Eller spelar tiderna kanske  ingen roll längre?

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg