Kommentarer på Nostalgitripp på barndomens gator


Carl Johans kyrka är jag döpt i och det är alltid lite speciellt att springa på Karl Johansgatan i Majorna. Det blev rena nostalgitrippen när jag var nere i Göteborg för att hämta min nya Baby Jogger.

-I want ten bottles of Heineken.

Jag var 17 år och var inne på Systembolaget på Chapmans torg för att köpa starkvaror. Att spela utländsk matros från någon av båtarna nere i hamnen var ett säkert knep för att slippa visa legitimation.

Nu är jag här igen, 44 år senare, och minnena väcks till liv när jag springer på Karl Johansgatan, förbi Chapmans torg där Systembolaget låg på hörnan i en gränd med utsikt över hamnen. Bolaget är borta sen många år men då var det en frestelse för en ung gymnasist på Majornas gymnasium. Idag är butiken flyttad längre ner på gatan ner mot spårvagnshallarna i Kungsladugård och när jag kommer springande står tjoget fyllgubbar och skränar på mig. De fryser och verkar behöva  något värmande innanför västen.

Jag är "hemma" i Göteborg för att hämta upp min nya löpvagn jag ska ha på nästa coast to coast. När jag är i Göteborg brukar det alltid bli en tur över Majorna, Kungsladugård, och Slottsskogen. Tänk ändå vad uppväxtmiljön präglar en människa;  jag var 22 år när jag flyttade från Göteborg och fick mitt första tidningsjobb på Värnamo-Tidningen. Men jag  känner ändå att det är här jag har rötterna.

Jag svänger vänster och tar Älvsborgsgatan upp längs landshövdingehusen. Det är som det var igår, allt känns igen även om butikerna har andra namn på skyltarna. Men titta där- där är ju en butik som finns kvar. Mariaplans cykelaffär på Mariagatan i hörnet av Svanebäcksgatan känns igen, det var ju här brödernas cyklar lämnades in för reparation för cirka 60 år sedan. Jag kikar in genom fönstret, är frestad att gå in men lubbar vidare.

Kungsladugårdsgatan är sig lik. Radhusen här verkar lite ruffiga men det är ett fint område som rustas upp.  På spårvagnsspåren la vi barn ut ettöringar och tvåöringar som plattades till till oigenkännlighet. Jag kan än i dag känna lukten av krossad småsten som vi också la ut. Men busstrecken stannade vid detta.

Brevutdelning på Slättgärdsgatan i Kungsladugård. Här på gatan lekte jag som barn och på första våningen i den rappade flerfamiljsvillan bodde vi. Föräldrarna klagade på att värden var snål, eldade dåligt så det vara bara vissa dagar vi kunde bada .

Färden fortsätter in på Slättgärdsgatan,  Sundshagsgatan och upp i Slottsskogen. I branta säldammsbacken kraschade jag med brödernas lådbil och förvandlade den till kaffeved. Sedan bär det av till fågeldammarna där jag som tonåring fångade vattenloppor till mina akvariefiskar. I en av dammarna fick jag med den fruktade karplusen som bet sig fast på mina fiskar. Notaligitrippen fortsätter upp genom parken, upp till observatoriet  och ner på Sjömansgatan där jag och en kompis på söndagarna sålde GP och GT och tjänade bra med pengar. I ett av brevinkasten brukade vi lyssna på ett ungt par som  hade det härligt i sänghalmen. För att slippa bi störda hade de hängt ut en påse med pengar till tidningsköpet.

Framme vid Majornas klubbstuga i ett vintrigt Skatås.

Färden fortsätter ner mot Järntorget, över Heden och förbi Ullevi. Minnena fortsätter att bubbla upp samtidigt som tröttheten sätter in. Sista branta backen upp till Skatås går jag och längtan är nu stark efter en varm dusch och en kopp kaffe. Duschen får jag men kaffet är dessvärre slut.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Oliver Sture - 2009-12-18 22:21:35

Mammas gata är nog rätta platsen om man ska testa testa en ny baby-jogger:-)

Vagnen ser fin ut och verkar ha rejäl hjuldiameter. Motsvarar den förväntningarna?

Du tycks ha vuxit rejält på sista bilden. Snillrikt perspektiv eller fotomontage?

#2 Björn - 2009-12-19 19:20:25

Stora hjul är en fördel, rullar lättare och tar sig fram överallt. Hjulen har en diameter på 20", dessutom har jag bytt ut de vanliga cykeldäcken mot supersmala racingdäck och plockat bort suffletten som bara är ett vindfång. Bättre vagn kan man inte ha.
Nej, inget fotomontage. Misslyckade bilder har sina poänger.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg