Kommentarer på Mitt Göteborgsvarv


Järnbrott. I radhusen i bakgrunden bodde jag som barn och varje dag gick jag till skolan i den här backen.

USA-löpet gör att det inte blir något Göteborgsvarv för mig i år. Jag passade därför på att springa ett eget Göteborgsvarv när jag idag var på blixtvisiti min barndomsstad.

Jag älskar nostalgitrippar. Att få springa på barndomens gator är det bästa jag vet. Så blev det i dag när jag var på mitt årliga tandläkarbesök i Västra Frölunda.

Igenbommat. Här i Järnbrottsskolan gick jag i klass 4-9, då hette det enhetsskola och var väldigt modernt. Till min besvikelse har skolan stängt. Finns det inga barn kvar i Järnbrott?

Löpturen startar från simhallen bakom Frölunda Torg. Där Kulturhuset och simhallen idag ligger låg på bergssluttningen en gård. I skiftet 50/60-talet hade man precis börjat bygga torget och de stora hyreshusen. I några dammar intill gården fiskade vi ungar små braxar och kanske var det här intresset för akvariefiskar grundlades.

Turen går vidare till Järnbrottsskolan och det enda som är igång är sporthallen. Varför skolan lagts ner vet jag inte men de redan då ganska enkla längorna har säkert fallit för åldersstrecket.

Radiotorget. Alla förorter byggada på 50-talet hade sitt eget torg och på Radiotorget i Järnbrott fanns allt man behövde. Cykelaffären ligger kvar men de flesta butiker är utbytta och torget ger ett sömnigt intryck.

Jag springer förbi Radiotorget och stannar upp vid Mürbecks Cykel&Sport och ser att butiken till och med expanderat. Jag pratar med en av de anställda, som visar mig verkstaden som ser exakt likadan ut som jag minns den från 50- och 60-talet.

Gammal järnvägsbank. Här gick Säröbanan och numera springer man Göteborgs Marathon på cykelbanan.

Första klass gick jag i Kungsladugårdsskolan då  familjen bodde på Slättgärdsgatan. När jag nu återser skolan  väcks enbart obehagliga minnen till livs. Det var en hemsk upplevelse för en vilsen 7-åring att gå i denna jätteskola med över tusen barn.

Kungsladugårdsskolan. Här har jag mest skräckupplevelser.

Jag forsätter att springa över Sanna och och ut mot Långedrag. Trafiken tätnar och alla leder och ramper gör ingen glad. Jag passerar brandstationen i Tynnered och snart är jag tillbaka till badhuset. Cirkeln är sluten och  i  bastun blir jag om än ännu mer nostalgisk när jag träffar en jämnårig som också växte upp i Järnbrott.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Per Olof Larsson - 2010-12-28 06:09:14

Av en händelse kom jag in på din sida. Vi var troligen klasskamrater i Järnbrottsskolan. Du bodde väl nere vid radiomasterna och jag upp i Kave Rös. Lycka till med löpningen/ pol


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg