Kommentarer på Detta är Amerika


Lokaltidningen, en Starbucks chokladdryck på glasflaska och en hamburgare inmundigas på bensinstationens kontor i det lilla samhället Prescott (314 invånare).

Herregud vilka miljöer jag får bevittna. Jag åtnjuter 110 procents förtroende och blir insläppt över allt.

Inte för att det var några hemligheter jag idag  fick bevittna där inne på bensinstationens kontor i Prescott men vilken svensk arbetsplats hade släppt in en luffare på kontoret? Joanna Truean gjorde det, dessutom hade hon uppe hela dagskassan. Man verkar lita på mig.

Blåögd, svensk och kontinentlöpare är en oslagbar kombination för att komma amerikanen in på livet. Jag stannar ofta till och pratar med vanligt folk här på landsbygden och i de små städerna, hör hur dom har det och dom öppnar sig för mig. Ibland vaknar den gamle tidningsmannen till liv i mig; tänk vilka reportage jag skulle kunna skriva om amerikanskt vardagsliv. Men det vore lite att "missbruka" det förtroende jag skänks.

Kolleger till mig tycker jag ska skriva en reportagebok. Jag har varit inne på tanken, men vem skulle köpa en sådan, dessutom skulle faktainsamlandet störa löpningen. Jag är bara här för att springa och träffa folk. Det får räcka med bloggandet.

I skymningen smög jag in på en liten väg som ledde upp i bergen och till de gröna odlade kullarna. Jag hade ingen chans att gömma mig men skjuta mig skulle väl markägaren inte göra för på skylten nere vid stora vägen stod det "No hunting".

Jag skrev att jag inte var rädd för folk. Men att campa i det fria är rätt läskigt, någon svensk allemansrätt finns ju inte och det finns skyltar överallt om vad en inkräktare kan straffas för. Bara man frågar får man dock lov. Men hur hittar man en markägare att fråga?

-Du kan vara lugn. Det är inte såna som dig man är ute efter, vi är snälla i det här området, sa någon jag frågade. Men det där tror jag inte riktigt på. Nej, jag måste  vara försiktig och det är motell som gäller.

Paret Scott och Rosann Ferris bjöd mig på frukost  vid stoppet i Pasco och hjälpte mig med inköp av nödvändig säkerhetsutrustning, bland annat mobiltelefon och laglappar till slangarna. Han är pensionär och passionerad flugfiskare och vill fiska i Sverige, hon jobbar som fastighetsmäklare.

Imorgon tisdag bär det av till staden Pomeroy och kanske blir det på grusvägar. Snart har jag vittring på Idaho!

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tomas A - 2010-04-20 10:45:24

Gps verkar ju vara en god investering för en långlöpare. Du verkar gradvis ha höjt din tekniska nivå - jag kommer ihåg när du sprang med ryggsäck i stället för vagn.
God tur! jag ska fortsätta håll koll på din färd. Imponerande!

#2 Mats-Erik - 2010-04-20 11:01:56

Jag skulle köpa boken, du skulle bara behöva redigera dina berättelser från dina olika löpningar,jag ser fram emot att läsa dina inlägg varje morgon.

#3 Jan Suneson - 2010-04-20 15:49:43

Det måste vara underbart att ha GPSn. Säkert lotsade hon in dig på Patit Road på dagens etapp Dayton ? Pomeroy. En vinst på 15 km och säkert mycket trevligare än 12 an. Jag har kollat Patit Road med gula gubben och den verkar även framkomlig på inlines.
Såg att Pomeroy låg i Garfield County. James Garfield var en av Amerikas skjutna presidenter. Han låg döende i tre månader och Johnny Cash har skildrat dödskampen i en bra sång.
Såg att bok diskussionen åter har kommit upp. Det skulle naturligtvis var trevligt med en bok men jag förstår och vet att efter en hård dag är det bara en dusch, ett skrovmål och sängen som väntar. Kanske skulle du ha en bandspelare med dig och tala in lite stolpar under vägen.
Nu återstår bara 5 etapper och sedan har du knäckt The Rockies också. Det tycks gå som på räls - eller?
Ps
The Pioneer Motel i Pomeroy is for sale. Kanske dags att slå till nu det blev ju inget köp i Fowler.

#4 Oliver Sture - 2010-04-20 18:08:40

Det vore väldigt intressant om dina upplevelser kom ut i bokform och jag tror knappast att jänkarna skulle misstycka.

Blev lite nyfiken på vad som hände i skymningen? Bilden antyder camping, medan texten slog ett slag för motell.

#5 Marcus Aveholt - 2010-04-21 07:32:31

Jag skulle köpa boken om den fanns att köpa och jag pratade nyss med en vän som inte springer alls. Även han trodde den skulle bli en storsäljare. Dina äventyr är vad folk vill läsa och du skriver så att man inte kan sluta läsa! Dina år på SvD har nog tränat upp din förmåga att skriva bra!

Hälsningar

Ultralöparen
Marcus Aveholt
http://www.funbeat.se/person/overview.aspx?PersonID=139057

#6 Hans Ottoson - 2010-04-22 03:33:48

Hej Björn!

Kul att se att du är igång.

Kerstin och jag har varit i Nevada och södra Kalifornien sedan slutet av mars men det blev aldrig att vi tog oss till Spokane eller Seattle.

Våra släktingar där hade bara mindre tillställningar för den allra närmaste kretsen så vi stannade i söder.

Har varit en minst sagt händelserik resa ändå. Jordbävningen i norra Mexiko fick 23:e våningen på vårt hotellrum i Nevada att skaka och när vi tänkte dra hemåt började vulkanen på Island att lägga sig i.

För att bara nämna några saker.

Fast i morgon drar vi till Chicago för vidare transport österut.

Lycka till på roads to come and may you make it this time too!

Kanske är vi i Georgia om några månader.

Hans/SvD

#7 Björn - 2010-04-22 04:56:44

Jan:
Jag skulle ha haft dig som vägvisare. Nej, jag valde inte genvägen på småvägar (grus) utan tog hwy 12 och fick en trist resa- inte ett hus längs vägen och 60 km jobbig löpning. Jag visste inte hur man programmerar GPS:n när det inte finns några orter man kan lägga in. Någon som vet hur man gör? Pomeroy motel var bland det mest sunkiga motell jag legat på, renoveringsbehovet är enormt så jag tror inte vi köper det . . . Gläder mig åt alla dina sidokommentarer om vilka platsr jag är på, fortsätt med det!

Oliver:
Jag ligger alltid på motell om det finns några men här var ett område där det saknades så därför blev det camping. Bilden tagen på morgonen då jag precis vaknat efter en kall natt.

Hans:
I Georgia om några månader? Då kanske vi ses där. Ni får gärna genskjuta mig, skulle vara roligt att träffa dig/er!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg