Kommentarer på Härligt att vara svensk


Det är otroligt vackert här i Montana med snöklädda berg runt omkring mig. Jag springer på motorvägen I 90, känner mig helt säker eftersom vägrenen är bred och trafiken gles. Ibland tutar någon bil uppmuntrande på mig.

Det känns just nu som om jag surfar på en svensk framgångsvåg i USA. Bilar, lastbilar,  ja till och med tåg tutar uppmuntrande på mig och människorna säger snälla saker. Jag blir också glad av att se så många nya fina Volvolastbilar svischa förbi på motorvägen och att träffa folk med svenskanknytning.

Kanske blir det som jag hoppats; jag blir starkare ju längre detta megalöp pågår. Idag hade jag en av mina bästa löpdagar på länge- de 51 kilometrarna mellan städerna Drummond och Deer Lodge sprang jag på 5 timmar. Springa med vagn går ju alltid långsamt men dagens insats hade på Stockholm Marathon ändå gett mig en hygglig placering.

En svensk öppnade kring sekelskiftet en krog i staden Drummond med idag cirka 300 invånare och senare döptes hörnan och etablisemanget om till Swed´s Corner. Drummond gav annars ett ganska fattigt intryck men motellägaren berättade att skenet bedrar, många är rika men här skyltar man inte med det..

Jag rör mig i utkanterna av gamla gruvdistrikt som hade sin blomstringstid i slutet på 1800-talet. Här ligger spökstäderna tätt, när guldet sinade drog människorna vidare. Jag är också delvis i gamla svenskbygder. Jag träffar många med Skandinaviskt påbrå, bland annat Janice Clute när jag är inne på Frosty Freeze i Drummond för att köpa en hamburgare.

Janice berättar en smått fantastisk historia. Hennes farmor i Norge hade biljett på Titanic, just den resan då fartyget förliste. Men av någon anledning fick hon förhinder och kunde inte åka just då.

Ekstroms Stage Station i Rock Creek. Byggnaden är över 150 år gammal, har varit bland annat stall, gruvarbetarbostad, affär med mera och rymmer nu en fin restaurang där jag råkade bli säsongens första gäst. Men att Ekström var ett svenskt namn kände personalen inte till.

Morgondagen kan bli ganska besvärlig, drygt 6 mils löpning på nära 1 500 meters höjd till den gamla gruvstaden Butte, "The riches hill on earth" med sina silver- guld- och koppargruvor, men också känd för sina många horhus, bland annat Dumas Brothel. Ingen bordell har funnits så länge som denna och idag är  huset museum. Så sent som 1980 förbjöds officiellt  prostitutionen i staden.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Rebecka Gräsman - 2010-05-02 07:01:07

Heja Björn! Kämpa vidare!
Du vekar ha en upplevelserik färd. Önskar jag kunde göra likadan.
Hälsningar från ett vårgrönt och nyutslaget Vallentuna

#2 Rattawut - 2010-05-02 17:15:41

Jag har följt dig varenda dag den här resan! Det är lite som att följa en julkalender! Spännande läsning varje dag!

#3 Jan Suneson - 2010-05-02 20:43:38

Björn har en hård dag framför sig. När han i kväll tar in på Super 8 orkar han nog inte ta sig ner till Down Town och Dumas Brothel (idag ett museum). Vi kan dock kika in bakom kulisserna, http://www.thedumasbrothel.com/ navigera i vänster framen (sidan är inte barnförbjuden).

#4 Björn - 2010-05-03 03:57:26

Alldeles rätt, Jan. Dödstrött och sent anlände jag till motellet. Egentligen synd att man inte hinner stanna lite längre, särskilt i Butte eftersom jag är sjukligt intresserad av gruvhistoria.

#5 Jan Suneson - 2010-05-03 10:36:21

Har du varit i Falun och Sala. Om inte kanske vi kan göra en rutt i sommar med utgångspunkt från Gävle.
Säkert kan vi få in ett par gruvor till.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg