Kommentarer på Turgubbbe i ödebygd


Ödsligt värre. Raksträckorna är enorma, inte ett hus finns här och vägen tycks inte ha något slut.

Ett hus- men övergivet.

Jag springer nu i de mest ödsliga trakter jag kanske varit i. Solen steker, svetten droppar på min GPS och det svider i ögonen. Jag springer på ren chansning- jag har inte ordnat någon inkvartering i Alzada där jag ska stanna för natten.

Alzada har 50 invånare, ett postkontor, en saloon som sommartid är populärt utflyktsmål för mc-folket samt en Sinclair bensinstation. Skolan är igång och har en elev. Hur ska jag få logi här?

Jag stegar in på bensinstationen. Första beskedet är negativt.

-Kontakta Bill, säger jag. Jag har hört att Bill, mannen som säljer hö och tidigare varit vice cheriff, har kontakter.

Och vips, saken är kirrad. Bills fru, Janet Walker som tillsammans med maken äger stationen, kommer och hämtar mig och jag får prima inkvartering i familjens hus. Dessutom blir jag bjuden på ett skrovmål mat. Men bäst av allt, jag sitter vid köksbordet och får lyssna på hur det var förr i Alzada.

-Jag är född i huset där saloonen är och har bott i Alzada i hela mitt liv, berättar Janet som tidigare jobbade på postkontoret.

Janet Walker framför familjens hus i Alzada, Montana.

Jag har alltså enorm tur.  Det här blogginlägget skrivs på familjens kontor. Det är som om jag vore son i huset. 100-procentigt förtroende visas mig.

Morgondagen blir väldigt speciell, jag kommer att passera två gränser; Wyoming och South Dakota.

Dagens fråga:

Hur många bebodda hus tror ni jag såg under mina 47 kilometer mellan Hammond och Alzada?

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Kalle - 2010-05-17 06:18:19

Jag tippar inget alls.
.

#2 Johan Myrsten - 2010-05-17 09:31:25

Tre hus, tror jag.

Vilken intressant löpning du gör, Björn! Roligt att läsa. Visst kan du väl samla det till en bok!

Bästa hälsningar,
Johan

#3 Tomas A - 2010-05-17 09:53:16

Jag håller med Johan! Verkligen roligt och intressant att följa din färd. Låt det bli en bok.

#4 Ola - 2010-05-17 13:08:09

Kul läsning! Det blir en titt varje dag för att se om det har hänt något skoj.
Jag ska komma ihåg den första bilden nästa gång jag kommer till en långtråkig raksträcka.
1 bebott hus på 47 km.

#5 Jonas W - 2010-05-17 13:10:26

Noll hus!

#6 Henrik - 2010-05-17 15:38:16

Inga bebodda hus, tror jag också. Men vad är det egentligen som hänt med det första huset? Det ser ju ut som om man har sågat av det på mitten!

#7 Amelie - 2010-05-17 16:27:19

Jag är så sjukt imponerad...... Vilken upplevelse. Härligt att du delar med dig här på bloggen!

#8 Jan Suneson - 2010-05-17 18:20:03

Man skulle vilja läsa mycket mer om burksamlaren John Slug och diversehandlaren Bill och hans postfröken Janet. Jag vet att en bok är ett omöjligt projekt men skulle du inte under hösten på bloggen kunna ha en veckoserie med namnet ?I backspegeln ? folk jag mött på vägen?. Redan nu finns minst 5 personer som skulle platsa och det blir säkert många mer under resans gång. Det skulle vara mer intressant än rapporter om gråa och leriga träningrunder runt Stockholm.
Skulle söka lite på Bill och tro det eller inte. Din blogg kom upp som nummer 3. Vilket genomslag.
Skall be kul och se hur du bedömer dagens fråga. Har sprungit vägen med gula gubben. Rancher skymtas i fjärran, flera obebodda ruckel och arbetslängor någon konstig cistern anläggning. Räknas dessa inte så finns det rätta svaret hos någon av läsarna.
Tittade lite på ett företagsregister över Alzada. Det finns 38 företag med postadress Alzada. Visserligen de flesta inom jordbrukssektorn. Ett företag sysslar med marknadsföring (forskning) av en produkt som gör att föräldrarna kan bestämma om det skall bli en flicka eller pojke. Säkert humbug men ändå. Maud skulle kanske göra en studieresa till Alzada. Mona och Vanja skulle nog inte hoppa i höjden Bill?s mack och diversehandel har en omsättning runt 2,5 miljoner kronor och sju anställda. Det blir många deltidsarbetare.
Vill du se macken och den ?världsberömda? saloonen så kopiera in länkarna. Klicka sedan på bilderna så blir upplösningen kanon. En av mackbilderna är ett riktigt konstverk. Kanske ett bra skrivbordsunderlag till din dator.
http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/17172280.jpg
http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/17540925.jpg
http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/17540460.jpg
Ps bilderna kan också genom uppförstorning av Googles Maps

#9 thomas ring - 2010-05-17 18:53:28

antalet bebodda hus på den aktuella 47kilometerssträckan gissar jag var 0.

#10 Anders Wiberg - 2010-05-17 20:57:28

Jag gissar på åtta bebodda hus. Fråga: vilken km-tid har du när du springer? Är det stor variation? Intressant läsning! Kämpa vidare!

#11 Jan Suneson - 2010-05-17 23:19:47

Fråga
Gula gubben och jag såg ett stort antal små sjöar (dammar) förbundna med små åar. Är dom äkta eller någon form av bevattning för jordbruket.
Framför ödehuset såg jag några gula blommor. Tussilago eller bara maskrosor?

#12 Björn - 2010-05-18 06:23:02

Rätta svaret är 5 hus, dock lite beroende på hur man räknar. Gårdar flera kilometer bort räknades inte in. Alla var nära men närmast var min arbetskamrat Johan Myrsten med 3 hus.

Anders, min kilometertid är inte snabb (och det ska den inte vara heller), runt 6 min/km. Problemet är ofta att jag faktiskt springer lite för fort, mest vägvinnande är att hålla igen. Handlar faktiskt mycket om teknik.

Bok, ja visst skulle man kunna skriva en sådan. Men insamlandet av fakta tar mycket tid och skulle nog störa löpet. Hela grejen är ju att allt är så spontant och inte en arbetsresa. Däremot skulle jag mycket väl kunna skriva några tidningsreportage om amerikanskt vardagsliv på landet. Men det har inget bett mig göra.

Jan: Ja, det var faktiskt många små sjöar längs vägen, några var delvis anlagda för boskapen. Annars är just sjöar något som inte alls är lika vanligt som i Sverige, många "sjöar" här är anlagda och fungerar som vattenmagasin. Blommorna var maskrosor.

#13 Pelle - 2010-05-18 06:35:32

Kan du inte skriva några tidningsreportage om amerikanskt vardagsliv på landet?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg