Kommentarer på Livet på macken i Whitewood


Howdy´s bensinstation i Whitewood är navet i samhället  med 800 invånare, två impregneringsanläggningar, ett sågverk, ett motell , en restaurang och ett postkontor. Här såg jag ovanligt många kvinnor.

Marwin Keffelee, 84 år, kom till macken i sin gamla Chevrolet pickup för att handla lite varor. Han har varit lantbrukare och bott hela sitt liv i Whitewood.

Jag stannar till på macken i det lilla samhället Whitewood för att köpa en mugg kaffe och en glass. I Sverige är det här männens värld men här dominerar kvinnorna.

"Whitewood, best little city in South Dakota", står det på tröjan som den bastanta kvinnan i kassan på Howdy´s bensinstation bär. En strid ström av kunder kommer och går, de flesta är inte här för att tanka utan för att köpa läsk, öl och chips och andra livsnödvändigheter. Och för att träffa folk.

Bilarna som svänger in är stora, i regel suvar och pickuper och ofta kraftigt nersmutsade av den vackert tegelfärgade jorden här i South Dakota. Jag märker att kvinnorna dominerar. Våren har kommit för någon vecka sedan och många  verkar ha glömt att smörja in sig med solkräm. Kvinnornas svällande överarmar är rödbrända och shortsen förstärker övervikten.

Det bubblar hemtrevligt i en vattenbehållare utanför ingången. Jag ser små fiskar simma omkring, förmodligen agn. Ännu en bil stannar där jag står och äter min glass och ut ur en vinröd gammal pickup av märket Chevrolet kliver 84-årige Marwin Keffelee ut.

- Mina farföräldrar kom hit 1885 från Luxemburg. Min hustru är som jag 84 år och vi har bott här i hela vårt liv.

Jag frågar lite försiktigt om han inte är för gammal för att köra bil. Det verkar som han inte riktigt förstår frågan och jag ångrar genast att jag ställde den. Jag ser honom sedan köra iväg långsamt och försiktigt, faktiskt som de flesta gör här.

Bensinstationern i USA är ännu mera utpräglat matvarubutiker än hemma. Whitewoods var synnerligen välsorterad men vad jag kunde se dyr. De batterier som jag några timmar tidigare köpt på Family Dollar i Belle Fourche var sex gånger dyrare. Men kaffet och glaasen betalade jag bara 1,14 dollar för. Mycket bra på mackarna i USA är också de stora och renliga toaletterna.

Jag kämpar med kärran i kulingvindarna. Matpåsen, som jag förvarade bakom ryggsäcken fram på vagnen, blåste bort!

Dagens löpning, 46 km till Stugris, blev mycket besvärlig på grund av den starka motvinden, betydligt värre än igår. Det blev mer gång än löpning. Jag passade på att springa när vinden tillfälligt mojnade, det blev alltså en märklig form av intervallträning. Faktiskt ganska roligt, särskilt när matpåsen virvlade bort  och blev en liten prick i fjärran. Jag orkade inte springa efter och hämta upp mina hårdkokta ägg och smörgåsar som jag nallat på Super8.

Ett vackert stenhus i St Onge från guldgrävartiden. Samhället blomstrade runt sekelskiftet  då det fanns många guldgruvor uppe i bergen. Dessbättre hade inte matstället lagts ner och jag kunde avnjuta ett härligt långkok på någon obestämd kötträtt. I baren satt en kvinna och halsade en öl och rökte, rökning på restauranger är tydligen tillåtet i South Dakota men sedan några är förbjudet i Montana.

Imorgon onsdag blir det storstan Rapid City och kanske ännu ett skoköp. Njuter på ett lyxmotell i Stugris och livet leker!

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 js - 2010-05-19 09:18:18

sjukt pinsam fråga av dig... tacksam gäst i ett annat land som bedömmer andras körförmåga!

keep on be disrespectful.

#2 Tomas A - 2010-05-19 11:04:25

Howdy´s... Det känns som en obskyr roadmovie. Du förverkligar den - bokstavligen.
Hoppas att motvinden mojnar!

#3 Dick M - 2010-05-19 12:31:49

Björn
För att komma ner i din relation ang vikt per centimeter behöver jag gå¨ner 20 kilo eller växa närmare 40 cm och det senare verkar mindre troligt då jag är 64 år :-). Jag får fortsätta följa dig och det är ett riktigt bra substitut! Själv får jag även i fortsättningen nöja mig med mina 5 kilometer.

#4 Leif Aspelin - 2010-05-19 14:20:39

Ta en taxi till närmaste flygplats och åk hem! Det där verkar jobbigt!
Hilsen
leif A

#5 Jan Suneson - 2010-05-19 15:06:11

Rökning på restauranger och barer som har alkoholtillstånd är tillåtet i South Dakota. Det samma gäller för spelhallar och motell. Varje delstat bestämmer själva och inte som hos oss riksdagen. Till höst skall det hållas en folkomröstning om frågan. Debatten går högt på Internet.
Kvinnan in St Onge som drack öl och rökte på Harley?s Bar &Grill i St Onge begick inget lagbrott.
I min hemstad Gävle går just nu debatten hög om förbud på ute restauranger. Då har man gått för långt tycker jag.
Trevlig läsning om macklivet som verkligen skiljer sig från Sverige
Ps
Dick
Det gäller nog mig också.
Leif
Alla flygplatser är stängda på grund av vinden men golfarna sätter nya längd rekord

#6 Larry - 2010-05-19 15:55:44

Sturgis är det väl Björn befinner sig i?
Stavningen är normalt inte så viktig men just Sturgis är en helig plats för alla MC-åkare i USA. Ett namn som ALLA känner till och en ort som många valfärdar till varje år. Tur att de inte var där nu, 70 års jubileum o allt....

http://www.sturgismotorcyclerally.com/

#7 Björn - 2010-05-19 16:31:13

Rätt Larry. Sturgis är jag i. På Best Western var det glest med besökare vill jag lova.

#8 Kalle - 2010-05-19 17:56:10

Måste vara skönt att som omväxling komma till en lite större stad efter alla bondhålor.

Kämpa på.
.

#9 Jan Suneson - 2010-05-19 20:18:08

Kalle
Det som är charmen i USA är de små mycket väl fungerande småstäderna med 500-5000 invånare. De stora städerna är ofta otroligt trista med en nästan död down town. Inte alls som våra städer. Mängder med små köpcentra med exakt samma butiker och stora kommunikationsleder.
Om Brooks suget inte är alltför stort kommer Björn inte att gå in i Rapid City utan går direkt till motellet Super 8 i östra utkanten av RC. RC är också delad i en östlig och västlig del genom ett berg (kulle). Ingen höjdare tror jag.

#10 Kalle - 2010-05-19 20:43:40

Jan,

Jo så är det säkert. Men efter att under en lång tuff period bara ha passerat hålor där endast vissa sunkiga besinmackar stått för de enda faciliteterna, så borde ett större samhälles mer varierande restaurangutbud vara efterfrågat för en stund.

Ser på mätaren över averkad sträcka att ca 40% av distansen ska ha tillryggalagts. Det borde innebära att det börjar bli lite akut med ett skobyte. Björn har ju sagt att han räknar med att det totalt kommer att gå åt ca 5 par skor och så här långt så har han ju endast bytt 1 par. Han får väl ta taxi från motellet till sportskohandlaren och tillbaka.
.

#11 Christian - 2010-05-20 01:06:55

När du inte tankar och fyller på...Hur gör du med återlämningen i form av toalett?

#12 Björn - 2010-05-20 06:15:49

Jan: ibland vet du mera än jag. Alldeles rätt, jag tvingades över den där djävulska kullen i Rapid City p g a att sportaffären låg där. Dessvärre bokade jag fel Super 8, jag skulle ha tagit det som låg längst österut och nära sportaffären. Nu fick jag en omväg på 4 km enkel, totalt 8 och kullen kanske ska besegras igen. Det gick inte att boka motellet, suck!

Kalle: Storstäder undviker jag helst, fasligt massa trafik, inga gångbanor och jag har heller inte tid att utnyttja storstadens utbud. Städer med något tusental invånare brukar ha ett par matställen, förutom mackarna och något motell. Det brukar räcka för mig.

Christian: Pinka måste man ju göra och då är vagnen ett jättebra skydd. Jag stannar till och låtsas dricka ur en flaska, andra behov uträttas på motellet eller på mycket undanskymda platser. Man får vara försiktig med toalettbestyren här och det tycker jag är helt OK, hemma har det gått för långt.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg