Kommentarer på Var finns joggarna?


Det blev ett par nya Brooks Adrenaline, denna gång dammodelllen- allt för att öka variationen och minska skaderisken. Jag får hjälp av Patricia Lunsford på The Runners Shop i Rapid City. Foto: Dennis Lunsford

Jag har kommit till Rapid City med cirka 60 000 invånare, den näst största staden i South Dakota. Idag skymtade jag de första joggarna- efter 42 dagars löpning!

För mig är USA jöparlandet. Det var här joggingvågen startade och USA har sitt Boston Marathon, världens äldsta maratonlopp. Men jag är besviken. Här finns inga joggare. Det är visserligen ingen överraskning men ändå sorgligt.

Löpningen är dock inte död här. Det är all time high med deltagare i maratonloppen, samma som hemma. Men där jag springer, i de små städerna på landsbygden finns inga joggare. De finns i de stora städerna och där universiteten ligger. Löpning skulle därför kunna klassas som en  "överklassport".

Men idag skymtade jag faktiskt två personer som joggade i Rapid City. Skulle jag ha varit i Sverige i en stad av motsvarande storlek skulle jag ha sett massor av löpare, ja även i en betydligt mindre stad. Varför är det så?

Min egen löpning går fortsatt bra. Även idag var det motvind men inte av värsta slag och jag kunde till och med springa i de långa uppförsbackarna på motorvägen. Men mycket vid sidan av löpningen upplever jag som stressande, till exempel att tekniska prylar  krånglar, internet som går ner hela tiden, inga matställen längs vägarna, för sent sänggående, motellen ligger "fel", etc etc. Ändå tycker jag att jag fått in rutinerna och jag får enorm hjälp hemifrån från Jan som kollar upp allt på internet och Ragnar som översätter för brinnade livet till hundrtals amerikanska läsare av denna blogg.

Kan det bli mera svenskt? Det var första gången jag såg hägg i USA. Annars tycker jag att de flesta träd och buskar ser lite annorlunda ut.

Syrenerna och häggen blommar för fullt. Jag blir påmind om hur ni själva har det i Sverige. Hemlängtan? Nej, inte ännu!

Kort dag idag till New Underwood. Men finns det något motell där? Huga!

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Putchi - 2010-05-20 09:23:55

Du missar väl inte Badlands national park? Underbara lerformationer och massor av skyltar om skallerormar.

#2 Kalle - 2010-05-20 13:36:15

Heja Björn!

Tycker du ser lite solbränd ut. Antar att det blir så om man är ute jämt. Eller är det bara fotot.

Förresten häggen slog ut igår i huddinge...

//Trogen läsare

#3 David - 2010-05-20 15:15:55

Hej Björn!
Är det fler/färre/lika många löpare som du ser nu jämfört med dina tidigare USA-löpturer?

#4 Peter - 2010-05-20 16:10:54

Snart halvvägs! Imponerande.
Vore väl kul om du likt Forrest Gump kunde få med dig en skock försoffade jänkare i hasorna resten av sträckan :-)

#5 Jan Suneson - 2010-05-20 16:58:26

Det är väl inte så konstigt att du ser så få joggare ute på vägarna. Ponera att du bodde ute på prärien och hade två alternativ springa 10 km söder eller 10 km norr. I bästa fall finns en korsning i hålan och du kan springa öster och väster. Det blåser ju också nästan alltid och på 1000 meters nivån är det säkert snö från november till mitten av april. Skulle du då syssla med jogging?
Håller med dig Kalle. Jämfört med Patricia (ägare av butiken) så är verkligen Björn brun. Patricia kanske inte joggar. Egentligen är nog Björn röd. Han har ljus hy och är lite rödhårig (var). I Oklahoma använde han skyddsfaktor 40 mot min 6a. Björn kunde du flörta ner priset?.
Putchi tyvärr kommer Björn inte igenom Badlands. Han är nära i övermorgon men det blir en omväg på över två mil. Björn har sovit i en vägtunnel med skallerormar (eller var det skorpioner?) på förra resan.
Ps Häggen bidar fortfarande sin tid i Gävle.

#6 Hasse - 2010-05-20 17:57:50

Men vilken sträcka kommer Björn att springa mellan New Underwood och Kadoka?

På kartan för etapp:2 ser det ut som om just denna delsträcka inte var helt spikad när rutten för etapp:2 drogs upp.

Borde ju gå att ta denna väg t ex:
»New Underwood - Wall, ca 54km.
»Wall - Cedar Pass Lodge (Stuglogi), ca 32km.
»Cedar Pass Lodge - Kadoka, ca 62km.

Cedar Pass Lodge ska tydligen ligga i Badlands National Park.
http://cedarpasslodge.com
.

#7 Jan Suneson - 2010-05-20 20:31:00

Jätteroligt med läsare som engagerar sig i ruttplaneringen. Fortsätt gärna. I det här fallet är lösningen inte optimal liksom Björns första skiss, som tyvärr ligger kvar i kartbilagan. Jag har ändrat rutten Wall ? Murdo till två etapper med övernattning på riktigt motell i Kadoka (Cactus Flat) utgår. Det blir mycket tråkig motorvägslöpning men eftersom Björn ligger någon dag efter i sin tidsplanering är det här nödvändigt. Björn har på sitt förra äventyr varit i ?Bad Lands? i Nebraska. Till Cedar Pass Lodge går ingen riktigt väg och inkvarteringen har aldrig varit aktuell. Vi försöker så långt som möjligt undvika RV-parks och stugor. Efter en åttatimmarsdag (ibland mer) är det jätteviktigt med skön Super 8 säng.

#8 Björn - 2010-05-21 03:31:24

Putchi: Tyvärr missar jag sevärdheterna, har inte riktigt den tiden att ta avstickare.

Kalle: Jodå, jag har blivit väldigt solbränd/brun i ansiktet. Över 40 dagar på vägarna sätter sina spår och sparrisbenen börjar sakta mörkna. Det är solskyddsfaktor 50 som gäller. Solkräm är förresten väldigt billigt jämfört med i Sverige.

Peter: Ingen dum idé. Ibland har jag tänkt att jag skulle kontakta den lokala löparklubben (dock förhoppningsvis inte försoffade) så att några kan springa med en bit. Vilken grej det skulle vara att göra en Forrest Gump. Det har ingen gjort- tack för tipset.

Jan: Jodå, Patricia är gammal löpare liksom maken (fotografen) Dennis. Båda klagade dock på att butiken tar så mycket tid att löpningen blir eftersatt.

Hasse: Jag blir uppriktigt jätteglad när någon engagerar sig i rutten som du gör. Herregud, nu har jag två kartläsare och så mina GPS.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg