Kommentarer på Ã?lskade New Underwood


Kyrkan mitt i byn, förlåt mitt i stan. I USA kallas minsta håla  för "city". Old US 14 skär mitt igenom New Underwood, som enligt vägskylten har 616 invånare. Men det finns mycket mera här

Mobile home kallas den här typen av hus, flyttbart och tillfälligt boende som ofta blir permanent. Det ger ett lite fattigt intryck men New Underwoods Autage Village Mobile Home Park såg tämligen välordnad ut.

Kommer du till  New Underwood i South Dakota ska du absolut svänga in på Steves Super Store. Där finns allt; bensin, livsmedel, restaurang, casino, motell och tvättinrättning. Och tar du upp din laptop, sätt dig vid bordet bland tvättmaskinerna- där fungerar internet bäst.

Håller jag på att bli galen? Jag älskar hålorna i USA! Här finns mycket mera än du kan ana. Som t ex New Underwood jag hade som slutmål idag efter bara 38 kilometers löpning från Rapid City, en stad med förmodligen fler bilar än invånare.

Som långskubbare behöver du ju inte så mycket; tak över huvudet, mat och trevligt bemötande räcker. New Underwood hade allt det där. Utanför Steves Super Store träffar jag norskättlingen John Berg, 74 år.

John Bergs farföräldrar kom från Bergen i Norge. Själv deltog han i Vietnamkriget och ingick i flygvapnet.

John håller en liten termos med kaffe i handen, röker och pratar med folk som går in i affären. För mig berättar han att han trivs bra med livet i New Underwood. Han har sex barn och deltog i Vietnamkriget, något han dock inte verkar så pigg på att prata om.

Var du nära att bli dödad? frågar jag. John sträcker upp tre fingrar. Mera blir inte sagt om den saken.

Dagens löpning blev synnerligen lätt, bara 38 kilometer från storstan Rapid City. Motvinden var inte alls så besvärande idag, temperaturen behaglig och mina sparrisben börjar nu sakta mörkna. Det går med bra fart, så bra att plötsligt en stoppskylt flyger upp framför ansiktet. Vägarbeten pågår och det är 23-årige Jason Harrison från Rapid City som stoppar mig. Jag tar en pratstund med honom och ber en av hans kollegor att ta en bild på oss. Tyvärr krånglade kameran så det blev ingen bild. Det var dagens enda motgång så ni förstår att dagen var en enda solskenshistoria.

Ett tag sedan jag hade någon Dagens fråga. Får bli två geografifrågor:

Är Rapid City huvudstad i South Dakota, om inte vad heter den? Och vilken stad är störst i South Dakota?

Imorgon fredag  löpning till Wall.

Keep on running!

PS

Detta skrevs inne på Steves Laundramat, där sista tvättiden precis gick ut klockan 9.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Kalle B. - 2010-05-21 06:11:34

Om du tycker att "bara 38 km" (nästan en mara!) är för kort, vilken är då den optimala distansen per dag?.

Du verkar uppskatta "Steves General Store & Lodging", varför inte gå in på Tripadvisor (www.tripadvisor.com) och svänga ihop en liten en kort motellrecension ("Write a review"-fliken)? Det saknas omdömen om detta motellet på nätet och i inledningen till inlägget så har du ju i princip redan skrivit en recension. Kan vara nyttig information för andra som passerar i trakterna och som letar efter ett vettigt motell.
.

#2 Putchi - 2010-05-21 08:14:39

Vad jag minns så var Rapid City enda staden i dom där trakterna så det borde vara huvudstad men man vet ju aldrig. Guvernören föredrar kanske någon annan håla.

#3 Hasse - 2010-05-21 08:34:58

Efter att ha tittat på kartan så drar jag till med Sioux Falls.

Förutom Rapid City och Sioux Falls så verkar South Dakota bara bestå av småstäder.
.

#4 Ulf - 2010-05-21 08:45:22

Huvudstaden heter Pierre (13 876 invånare)
Den ligger mitt i South Dakota.

#5 Nanna - 2010-05-21 09:17:48

Har följt din blogg ett tag och ville skicka en hälsning och tacka för väldigt underhållande inlägg! Upptäckte ultralöpning för lite över ett år sedan och hittade din blogg på grund av det. Tack vara dig vet jag nu ungefär vad jag vill pyssla med när jag själv går i pension om ungefär 30 år! =)

#6 Axel Hemlig - 2010-05-21 10:41:17

Heja Björn! Fortfarande lika intressant och inspirerande att följa ditt äventyr!

#7 Per - 2010-05-21 12:04:28

Huvudstad=Pierre
största stad=Sioux Falls

#8 Isak - 2010-05-21 12:07:55

Det är verkligen kul att följa din färd genom Usa. Imorgon ska jag låta din entusiasm bli en del av min drivkraft runt Göteborgsvarvet. Spring försiktigt!!

#9 Jan Suneson - 2010-05-21 14:00:14

Är det någon som vet hur Pierre uttalas. Franskt (pjär) eller ...t ?

#10 Martin Grill - 2010-05-21 14:20:43

Huvudstaden heter Pierre, men största stad är Sioux Falls. Kommer du förbi Mount Rushmore? vänligen M

#11 Sigrid - 2010-05-21 21:55:08

Verkar som det rullar på bra för dig; härligt!! Mobile homes, kanske vore något för oss stockholmska studenter. När det gäller geografi är jag glad att jag kan rabbla de halländska åarna men mycket mer än så vet jag inte om världen... ;-)

#12 Jan Suneson - 2010-05-22 00:22:04

Ja Sigrid och dom borde placeras ut i Norra Nebraska där det ännu ödsligare än i indianområdet.

#13 Björn - 2010-05-22 05:58:47

Kalle B: Jag ligger nog på min optimala distans, ca 53 km/dag (33 miles), samma som jag hade på förra coast to coast. Hade jag däremot haft följebil (vilket jag inte vill ha) skulle jag möjligen kunna öka till 60 km/dag. Rune Larsson. en överlägset bättre löpare än jag gjorde 38 miles/dag inklusive några vilodagar, något som jag turligt inte behövt ta.

Nanna: Lycka till med din ultralöpning. Själv klassar jag mig nog mera som maratonlöpare även om distanserna just nu är långa.

Sigrid: Absolut borde man ha mobile homes för studenter. Finns redan tillfälliga baracker men sådana kunde bli betydligt fler, de är inte så dåliga som de ser ut. Kanske en affärsidé att slå upp sådana för just studenter men det är väl svårt att få mark.
--

Svaret på frågan är Pierre (huvudstad) och Sioux Falls (största stad) vilket flera visste. Att mindre städer får bli huvudstäder är rätt vanligt och tydligen ligger ibland regionalpolitiska skäl bakom. Tänk tanken att Örebro skulle vara Sveriges huvudstad.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg