Kommentarer på Fula och förfallna småstäder


Main Street i Atchison, Kansas. Nasdaq-noterade MGP upptar hela huvudgatan och det pyser och stänker från jättekobinatet som bland annat tillverkar etanol, vodka, gin och veteprotein till livsmedelsindustrin.

Det sägs ibland att USA är världens rikaste land. Men de hundratals småstäder jag passerar andas oftast förfall. Atchison, där jag nu är, kan dessutom kvala in i tävlingen om "fulaste Main Street".

Först trodde jag det var svetten från överkroppen som stänkte på mina bara ben. Men det var jättekombinatet i Atchison som spydde ut sina halv- och helfabrikat av diverse slag. Det satte extra fart på mig för här ville jag inte stanna för en sekund.

Under mina första besök i USA var jag mest bara häpen över hur det såg ut  i landsortsstäderna; förfallna hus som får stå kvar, tomma butiker i statskärnan, eftersatt gatunderhåll, inga trottoarer eller trottoarer som bara plötsligt slutar, industrier mitt inne i städerna, inga människor ute på gatorna utan alla i bil etc. Sedan övergick förvåningen till att det ändå var lite charmigt. Nu är jag mest bedrövad över vilket fattigt intryck USA ger.

Jämför med vilken landsortstad som helst i Sverige och välståndet, i alla fall på ytan, är mycket, mycket större hemma. Den offentliga sektorn verkar närmast död här. Förmögenheterna är ojämnt fördelade och det är universitetsstäderna och en del större städer som blomstrar men där är ju ju inte. Jag bävar dock lite inför Kansas City, folk har varnat mig för att stan inte ens är säker dagtid. Men jag vill ändå se down town så jag tar den risken.

När jag träffar amerikaner som varit i Sverige säger alla: det är så rent och vackert där. Och visst är det så,  men själva tänker vi inte på det.

Nej, USA är nog inte så rikt som amerikanen själv gärna vill tro. Välståndet bygger till stor del på lån. Nationen är skuldsatt upp över öronen och den dag då Kina eller rika oljeländer tvivlar på att USA inte kan betala sina låneräntor, ja då riskerar bubblan att spricka och i värsta fall kan en världsdepression bryta ut.  Min  kollega på SvD, Johan Selander, har på sin blogg skrivit mycket initierat om detta. Läs gärna hans betraktelse på: http://johanselander.blogspot.com/2010/03/hotet-fran-usakrisen-5.html

Äntligen får jag in radiokanaler på min mp3-spelare.

Slut på gnällandet. Hade jag inte gillat amerikaner och amerikanskt vardagsliv hade jag inte varit här. Nu när jag kommit  till "civilisationen" börjar jag äntligen få in en massa radiokanaler i min mp3-spelare. Mycket trrevligt eftersom jag är less på de inspelade låtarna. Idag lyssnade jag större delen av dagen på en lokal countrykanal från Hiawatha.

Det är varmt, motvinden är besvärande och dagens löpning från Hiawatha till Atchison (63 km) var mycket krävande. Morgondagen, minst lika lång, till utkanterna av Kansas City kan också bli jobbig.

Flera klarade gårdagens fråga. Nej, någon biffstek fick jag inte på den stängda restaurangen men de bjöd mig på kex, choklad och en kall Pepsi. Alternativ C var alltså rätt.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jonas W - 2010-06-11 08:18:57

Ja, vilken pittoresk gata! I Sverige har vi ju enorma sädessilos som upptar vissa mindre samhällen, men kanske inte riktigt sådär.

#2 Ulf - 2010-06-11 09:25:16

Vill inte skrämma dig men här är lite statistik gällande brottsligheten i Kansas City (2008).
Stan har ca 450.000 invånare.
2008 skedde ca 114 mord, 6246 grova våldsbrott, 2079 rån.
Ingen söndagskola direkt!

#3 Christer - 2010-06-11 10:46:03

Håll farten uppe i Kansas !! Stökigt ställe men säkert spännande å se . Lycka till .

#4 Jan Suneson - 2010-06-11 11:37:33

Efter att ha rekat Atchison för Björn skrev jag trevlig stad med ca 10 000 invånare. Jag hade kollat bilder som den här och liknande http://maximuminsurancellc.com/Atchison_Office.jpg Det finns massor av gamla fina hus i kalksten och blandningen gammalt och nytt är verkligen stilfullt. Det är också ovanligt lummigt och vackert nere vid Missouri floden. Alltså inte bara spritfabriker och silos i Atchison.
Skrämmande brottsstatistik i KC så det gäller att skippa ölen. Om några dagar passerar Björn en riktig håla Syracuse med 143 inv varav två finns uthängda som sexförbrytare.

#5 Running girl - 2010-06-11 16:57:12

Jag har bott i USA i snart 5 år nu och har under tiden lärt mig en del om varför det ser ut som det gör.
Jag förvånades också av alla dessa förfallna hus, men anledningen att de finns kvar är att det är dyrt att riva och att marken kanske ändå inte går att sälja. Så det är billigare att bara gå än att göra nåt åt det.
det är många hus som går under forclosure, dvs banken tar tillbaka huset och man går i personlig konkurs. När banken inte kan sälja, så får huset bara förfalla.

Det där med trottoarerna är en annan sak som jag också undrade över. All mark är privatägd i USA (alltså ingen allemansrätt här inte). Ibland kräver staten att man byggger en trottoar på sin mark, ibland är det valfritt, så det är därför som en trottoar kan vara bara utanför ett hus och sedan plötsligt sluta.

Sen funkar det helt tvärt om i USA med städerna, det är oftast som slummigast i down town och finare i förorterna (med undantag av New York, San francisco och några få riktigt stora städer till.) Mainstreet är tyvärr ofta i småstäder riktigt risigt och inte alls trevligt.
Om man vill hitta den där småstadskänslan så får man leta efter skyltar som säger "Welcome to the historic downtow of ......"
Så är det i den småstaden som jag bor i, här är det en historisk och mysig main street.

#6 Björn - 2010-06-12 06:04:37

Running girl: Tack för förklaringarna, intressant! I vilken småstad bor du i?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg