Kommentarer på Amerikas baksidor


Jag gillar mycket i USA. Men det finns ocksa en massa saker som vi ar battre pa i Sverige. Har nagra av Amerikas "baksidor", foretelser i vardagslivet amerikanen inte har nagon anledning att vara stolt over.

1. Det feta Amerika

Man slas av hur overviktig befolkningen ar, fetast ar kvinnorna. Skrapmaten, bilakandet, fattigdomen och brist pa motion ar nagra orsaker. Jag har inte sett nagon forbattring de senaste tio aren, snarare tvartom.

2. Det privata Amerika

Har existerar ingen allemansratt. Priavt egendom ar inhangnad, i vissa stater sitter skyltar pa varenda trad dar det talas om att har far du inte vara. Installningen ar att en besokare bara forstor for markagaren.

3. Det forfallna Amerika

Hus rivs inte utan far forfalla. Det ser fattigt och trist ut, sarskilt pa landsbygden och i de sma staderna. Stadskarnorna ar ofta doda med igenbommade butiker, amerikanen aker bil til kopcentrumet utanfor stan.

4. Det skrapiga Amerika

Folk slanger ut allt fran sina bilar varfor det ar mycket skrapigt langs vagarna. Nagon ordentlig renhallning verkar inte finnas, mycket bygger pa frivillig basis (Adopt a highway), som har dar kyrkans folk rojer upp.

5. Doda djurens Amerika

Trafikdodade djur far ligga kvar alldeles for lange och vagarna stinker. Inte heller  husdjur som hundar och katter tas om hand, ett djurliv verkar inte vara vart mycket har. Viltstangsel existerar knappast.

6. Okunskapens Amerika

Har ar installningen bland gemene man att USA ar varldens medelpunkt. Be amerikanen rakna upp nagra lander i Europa och han/hon klarar mojligen England och Tyskland. Sverige och Skandinavien ar okanda begrepp.

-----

Dagens lopning mellan Tuscumbia, Alabama till Decatur blev hela 67 km men gick forvanasvart bra trots varmen, dock ingen storre luftfuktighet idag. Behallningen blev stoppet i den lilla staden Courtland dar den enda storre affaren  var en jarhandel- har har Clas Ohlson inte slagit ihjal dem. Jarnaffarerna pa landsbygden ser ut som barndomens; massor av sma lador och en salig rora.

Scotty Letsow ager PP:s Hardware i Courtland. Affarerna gar sa dar, sager han, och berattar att butiken ar fran 30-talet och att han agt den elva ar. Scotty ar ocksa pastor i baptistforsamlingen i Courtrland. Har finns allt, aven kall Pepsi till en torstig kontinentlopare.

Dagens fraga: Vilka "baksidor" ser du i amerikanskt vardagsliv?

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Pelle - 2010-07-03 10:34:27

Håller med dig i stort, kanske kan man såklart nämna inställningen till skjutvapen. Varannan dödsskjutning i hemmet begås också av en egen familjemedlem av misstag då ex. pappan misstagit sonen för en tjuv om natten. Tragiskt.

Inställningen (en aning generaliserat) att du är en "winner eller "looser" skapar lätt en elit resp. utanförskap, känsla av misslyckande.

#2 Jonas W - 2010-07-03 11:40:41

Jag ser Amerikas baksidor varje dag här i Sverige. På TV, nyheterna verkar köpa USAs bild rakt av och utan kritiskt granskande, den Amerikanska synen på världen verkar gälla. Trots det har vi ju en skapligt fristående press och television hemma, nåt vi måste värna varje dag.

Ha det bra trots detta och lycka till....

#3 Henke - 2010-07-03 12:40:29

Jag tycker du sammanfattar det mycket bra. En sak man slås av när man reser i USA är ju också hur stora gap det verkligen är mellan fattig och rik.

Tycker det man slås av mest är dock fetman. Och som sagt, inte konstigt alls med tanke på deras levnadsmönster. Det som skrämmer lite är väl att v i är på väg åt samma håll här i Sverige, om om i något saktare fart...blir ibland illa berörd när jag ser överviktiga barn och blir förbannad på föräldrarna. Det är deras uppgift att ge sina barn sunda vanor och uppmuntra dem till rörelse genom lek och stoj! :)

Nu blir det snart en löprunda i Sommarsverige. 25 grader och stekande sol :).

#4 Linda Feldman - 2010-07-03 14:03:52

Hej, Bjorn!
I hope that your entry for 20100703, Amerikas baksidor, will be translated into English, it is in Swedish on the English page as well. I have been on the roads in Alaska for the last three weeks,so am just now cathing up with your progress!
Keep on running!


#5 Jimmy - 2010-07-03 20:19:12

Som vanligt är jag fortfarande lika imponerad av din "semester" :))))

#6 Örjan - 2010-07-03 21:17:00

Ojdå, dagarna går så fort - jag har inte läst dina inlägg på en hel vecka. Nu har jag mycket att läsa ifatt.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg