Kommentarer på Privata pengar till offentliga investeringar


Befolkningen i Milner, Georgia, samlar pengar till ett bibliotek. 65 procent av investeringen har de fatt ihop, visar termometern.

Ska staden Milner i Georgia med 700 invanare fa sitt efterlangtade bibliotek? En privat insamling pagar till denna investering, som i Sverige hade finasierats med skattemedel.

Manga sma städer i USA ar sa fattiga att de inte klarar den offentliga servicen. Ska nagot snabbt ske, ja da krävs det privata initiativ. I Milner, som klassas som stad och som har beskattningsrätt, räcker inte pengarna till ett bibliotek men privata donationer gör att man antagligen far ett om nagot ar.

-Vi behover inte fa ihop hela summan, vi har nu fatt ihop sa mycket att staten (Georgia)  kommer att skjuta till resten, berättar en av gasterna pa restaurang Pork Pit i Milner.

Bra eller daligt med dessa privata initiativ ? Bra, tror jag och sakert värt att prova. Att det gar i USA beror pa att givaren far en skattereduktion. Detta diskuteras ocksa i Sverige. Annars finns det förvansvärt manga bibliotek i USA (public library), även i bonnhalorna. Ibland besöker jag dem for att fa internetuppkoppling. Biblioteken verkar väldigt populara, inte minst for att de har just internet, nagot som den fattigare befolkningen inte har. Sommartid kryllar det av spelsugna barn vid datorerna.

Idag var det klibbigare an vanligt och jag fick nagra askskurar pa mig, de svalkade inte. Dagens lopning mellan Griffin och Forsyth (55 km) blev därfor igen besvärlig. Annars ar det väldigt lummigt och vackert här och naturen paminner om den jag sag i Louisianna 2005. Jag säger: hellre  klibbigt och varmt an kallt och blasigt.

Vackra byggnader i Whitesburg. Det gröna huset i mitten, Murphey Building, är fran 1884.

Tva fragor idag:

* Privata pengar till offentliga investeringar- är det nagot vi borde pröva mera i Sverige (det förekommer i liten skala, Arlandabanan t ex)

* Och vad är det jag gör vid handtorken pa toaletten pa McDonalds i Whitesburg?

A) Kurerar ett ryggskott

B) Torkar joggingbyxorna

C) Annat- men vad da?

Vad pagar?

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Q - 2010-07-11 13:36:04

Toapappret var slut,bättre brödlös än rådlös...

#2 Jan Suneson - 2010-07-11 19:12:49

Dålig aktivitet på bloggen så jag får väll kasta mig in i ?valdebatten? Jag tycker att nästan alla idrotts- och kultur investeringar skulle kunna finansieras genom gåvor. Motorvägar skulle kunna finansieras med vägavgifter som i Frankrike. Självklart skulle gåvorna vara avdragsgilla och precis som i Milner skulle samhälle kunna skjuta till de sista 25% av investeringen. Skulle säkert ta lite tid innan vi vande oss vi tanken. Vi som i alla år skrikigt ?Ropen de skalla XXX till alla?
Fungerade byxtorken? Hoppas att du inte hamnar på någon porrsajt.

#3 Larry - 2010-07-11 21:53:07

Dålig aktivitet - ok jag bidrar:

Själv skulle jag gärna betala motorvägsavgift i Sverige men det föritsätter ju att man bygger motorvägar. Jag skulle vilja ha en "RN7" från Luleå till Malmö, via Stockholm, Fast också mellan Sthlm - Gbg, samt Oslo -Malmö.

Att i Sverige köra om långtradare i snöyra i en lucka mellan mötande trafik skrämmer alltid livet ur min amerikanska hustru. I USA kör man bara om en bil på det sättet var femte år eller så och då på sommaren.

Vore också mer miljövänligt att slippa accelerera på det sättet.

Mycket av det man tror är privatfinamsierat i USA, typ kyrkor, privata skolor, sjukhus är dock i praktiken skattefinansierade genom att de slipper beskattning och att de som donerar slipper en hel del skatt.
Problemet, som jag ser, är dock att värdelösa liksom livsnödvändiga program får samma avdrag. En kyrka som "botar" obotligt sjuka med handpåläggning får samma förmåner som de som delar ut mat till hungriga. Och nästan alla dess ledare är ekonomiskt "framgångsrika" och flyger privatjets mellan sina stora hus.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg