Kommentarer på Kunglig löpning till alla mina slott


Görvälns slott var det sista av de nio slotten jag passerade på min Eriksgata i Uppland. Huvudbyggnanden är uppförd under 1660-talet och här bodde Elisabeth Brahe, hustru till rikskanslern Erik Axelsson Oxenstierna.

Kung för en dag. Idag var jag ute och inspekterade nio slott i Uppland. Sjuglasvagnen fick stå kvar i Kungliga Hovstallet och istället rullade jag ut ett modernare ekipage i solskenet, min Baby Jogger.

Nog är man hemmablind. Jag visste inte att det finns så många slott i mina hemtrakter. Men nu vet jag efter dagens lyckade slottsjakt. Målet var inte att  som majestätet "vända blad och se framåt"  utan att se så många slott som möjligt under en löprunda på 3-4 mil. Totalt fick jag ihop nio slott och då ratade jag ändå Stockholms Slott samt slotten Ulriksdal, Haga, Drottningholm och Kina.

Här ser du mina fyra första slott:

Övre raden: Rörstrands Slott, granne med Filadelfiakyrkan. Slottet har ägts av drottning Kristina 1649-1651. Ståtligast av alla är Karlbergs slott som började uppföras 1634. Här är min mors syster född.

Undre raden: Lilla Hornsberg vid Karlbergskanalen var ursprungligen vaktstuga till slottet Stora Hornsberg, som revs 1890 när Stora Bryggeriet på Kungsholmen uppfördes.  Kristinebergs slott ligger mellan idrottsplatsen och tunnelbanestationen i Kristineberg och uppffördes omkring 1750 av köpmannen R Schröder.

Egentligen fantastiskt att jag har så många fina slott bara någon kilometer från bostaden på Tomtebogaan. Rörstrands slott och Karlbergs slott har jag varit inne i några gånger. Däremot visste jag inte att det ena av de två röda gamla trähusen vid Ekelundsbron över Karlbergskanalen var ett "slott", eller rättare sagt vaktstuga till en malmgård där den nu rivningshotade Janne Lundkvisthallen ligger.

Efter en lov upp till Kristinebergs slott springer jag tillbaka över Ekelundsbron. Det är härligt att springa idag och det är riktigt så jag känner historiens vingslag. Tänk att jag haft en kungamördare in på knutarna- på Huvudsta gamla slott ska Jacob Ancarström tillsammans med Claes Horn planerat mordet på Gustav III.

Här mina nästa fyra slott:

Övre raden: Huvudsta gamla slott uppfördes 1750 och flyttades till sin nuvarande plats i en skogsglänta intill Huvudstabadet. Ulvsunda slott uppfördes 1644-1647 av fältmarskalken Lennart Torstensson

Nedre raden: Åkeshovs slott ligger på ett gods som ursprungligen hette Nockeby, omtalat redan på 1400-talet. Slottet har byggts om flera gånger på 1700-talet med arkitekt Carl Hårleman i spetsen. Hässelby slott började byggas på 1640-talet av riksrådet Karl Bonde och är det slott  i Stockholms stad som ligger längst från Stockholms centrum.

Löpningen flyter på bra och det är först efter Hässelby jag börjar få problem. Mina kartrekognoseringar har varit bristfälliga och i Hässelby Villastad förirrar jag mig på diverse återvändsgator. Området är väldigt backigt och jag trodde att det var möjligt att springa längs Mälaren men här har allemansrätt och strandskydd satts ur spel.

När jag väl lyckas krångla mig ut på Lövstavägen blir det fart på löpningen igen. Jag passerar sopsorteringsanläggningen och kommer till Kyrkhamn där jag läser på en skylt att här har Herbert Tingsten ( chefredaktör på DN) och Gunnar Sträng (socialdemokratisk finansminister) bott och gått i skola.

Folkskolan från 1902 där Herbert Tingsten och Gunnar Sträng lärt sig räkna och skriva.

Jag följer Mälardalsleden, utsikten efter Kyrkhamn är storslagen.

Snart ska det bli besvärligare igen. Jag blir djärvare, kanske lite omdömeslös, och struntar i cykelleden och sticker in på en stig i skogen. Tack vare de stora hjulen på vagnen tar jag mig ändå fram gående  i den bitvis tuffa terrängen. Min GPS ger mig fullständigt vansinniga besked och nu är det navigering efter solen som gäller.

Plötsligt dyker den gamla fornborgen Gåseborg upp. Historiens  vingslag upprepar sig, jag har nått en försvarsanläggning från 500-1 050 ekr. Två murar omger platsen, som aldrig grävts ut varför man inte vet hur gammal anläggningen är. Jag går upp till den branta klippan och kan blicka miltals norrut över Mälaren.

Gåseborgs yttre mur. En skylt berättar att platsen aldrig undersökts arkeologiskt men det stämmer inte; i november-december 2002 gjordes en provutgrävning och man fann då bitar av deglar med spår av guld i samt spår av kvinnoarbeten varför man nu tror att borgen inte bara varit en försvarsanläggning.

Blåsippan ute i backarna står. Här såg jag också en violett variant.

Jag får gåshud, ja vårkänslor, där ute vid Gåseborg. Marken är blå av blåsippor och ute på Mälaren ser jag den första segelbåten. Mycket snö ligger dock kvar i Brukets skidbacke några kilometrar längre bort. I närheten skrålar påsklediga ungdomar. De verkar inte gå Lidls blåbärssoppa som jag utan lite starkare bränsle. Men vi är lycklga på var sitt sätt.

Efter några vikar dyker så sista slottet upp, Görvälns slott  med utsikt över Mälaren. Jag tvingas gå uppför den branta backen och möter några konferensgäster ute på grusplanen. Flera av "mina" slott används idag som konferensanläggningar, bra så att dessa guldklimpar kan bevaras för eftervärlden och att så många som möjligt får en inblick i den svenska historien.

Snart är jag ute på det riktiga vägnätet igen och får  nu vettig GPS-vägledning. Jag är ganska trött varför siktet är inställt på Järfälla pendeltågsstation. När jag sitter på pendeln hem mot Karlberg tänker jag; vilken underbar gåva jag fått att kunna springa så här långt (36 km idag) och att jag upptäckt att löpning är så oändligt mycket mer än bara en fysisk aktivitet.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Lena Freja Löfström - 2017-03-12 17:26:46

Men Oj! vilken kanontrevlig sida! Så lättläst och bra skrivet; humor blandat med historia - mycket intressant. Fortsätt att skriva, du gör det jättebra!

Vänliga hälsningar

Lena


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg