Kommentarer på Löparna är dagens överlevare


Lever de bästa veteranerna på långdistans från 80- och 90-talet eller är de flesta idag döda? Jag gjorde en djupdykning i statistiken, tog fram en totalundersökning och blev glatt överraskad.

Alla vet att löpning förlänger livet. Men att Sverige har så många krutgubbar förvånar mig. Två av tre veteraner på långdistans, som rent statistiskt "borde" vara döda, lever fortfarande!

I förra veckan kom en dansk undersökning om livslängden för joggare. Den visade att hård träning som utförs under årtionden kan innebära risker, speciellt för hjärtat.
-Om ditt mål är att minska risken att dö i förtid och öka den förväntande livslängden, så är det en bra strategi att jogga några få gånger i veckan i måttlig fart, hävdade hjärtforskaren Peter Schnoh.

Lite oroande slutsatser kan tyckas för oss veteraner som satsar hårt på löpningen. Ska vi dö i förtid? Är det rent av livsfarligt att som jag springa en herrans massa mil? Och dom som under alla åren tränat snabba intervaller, pumpat ut sig i backar etc, har dom ovetande gjort det med livet som insats?

Nej, jag tror inte det. Även om det säkert ligger mycket sanning i undersökningen (han har gjort flera liknande) tror jag inte att slutsatserna går att överföra rakt av på eliten och veteraneliten. Tvivlet i mig gnagde ändå så jag beslöt att kolla upp saken på mitt eget sätt. Och jag tror att jag har lika mycket på fötterna som forskaren.

Min undersökning är- till skillnad från den danska- en totalundersökning. Det innebär att hela populationen ingår vilket gör det möjligt att dra säkrare slutsatser. Jag utgick från sju  pensionsbolags livslängdsantaganden, det vill säga hur länge dagens pensionärer förväntas leva. Bolagen gör lite olika beräkningar;  83-87 år för en man vilket innebär ett genomsnitt på 86 år medan kvinnorna förväntas leva till 86-92 år, i snitt tre år längre än männen.

Erik Östbye, Solvikingarna, avled 2011 och blev 90 år. Han var en av de största inom svensk långdistanslöpning och gjorde som 56-åring 2.27 på maran. Han innehar en mängd SM-medaljer och nio individduella världsmästartecken i veteranklass. Erik var vegetarian. Bilden är tagen 2005 på Slottskogsvallen där Erik var prisutdelare och jag själv en av de tävlande. Till höger hans sonson Klas Östbye, också duktig maratonlöpare. Foto: Stefan Litzén 

Rent statistiskt borde  de flesta män som är födda 1929-1932, alltså som i år skulle fylla 83-87 år vara döda. Hade de dessutom tränat hårt skulle de inte ens bli så gamla om man får tro den danska studien. Men hur ligger det till med den saken?

Svar: De flesta lever! Två av tre män i gruppen 83-87 år lever idag. Och detta trots att de högt upp i åren tillhört de allra bästa inom långdistans under 80- och 90-talet. Hur kan jag vara så säker på detta?

Jo det var ganska enkelt men lite tidsödande att ta reda på detta. Jag utgick från publikationen "Svensk Veteran Fridrott 1999" utgiven av Svenska Friidrottsförbundets veterankommitté. Här listas de hundra bästa löpresultaten i varje åldersklass och distans fram till och med 1999. Turligt nog är löparna också angivna med ett personnummer, dock inte fullständigt. Sedan var det bara att kolla upp löparna födda 1929-1932 och stämma av med folkbokföringsregistret.

På Ratsit (www.ratsit.se) fick jag svart på vitt om mina 80-åriga gubbar är i livet. Jag knappade in samtliga, totalt cirka 100 personer, som kvalificerat sig på listorna för 10 000 meter, halvmaraton och maraton. Här kan man tala om verkligt hårt satsande idrottsmän, man tränade betydligt mera och hårdare på 80- och 90-talet jämfört med idag.

Det var ett roligt "detektivarbete". Varje gång jag fick "napp", det vill säga att personen levde, blev jag glad. De flesta gubbarna är för mig okända storheter, några har jag dock hört talas, andra har jag tränat med eller tävlat mot.

Jag gjorde en egen lista i ett excel-ark med fyra kolumner;  namn, födelseår, lever, död.  I kolumnen lever bockade jag av 69 personer och 31 i kolumnen död. Två av tre av löparna är alltså forfarande i livet, troligen ännu fler eftersom några kan ha flyttat utomlands, andra kan ha fått felaktigt personnummer.

Resultatet tycker jag är mycket glädjande men kanske inte så överraskande. Andra undersökningar har visat att löpare brukar leva 3-4 år längre. Resultatet styrker däremot inte tesen i den danska undersökningen att hårt satsande löpare skulle dö i förtid.

Är det då löpningen i sig som gör att löparna lever längre? Det ger min undersökning inga belägg för. Det kan ju också vara så att löpare i största allmänhet lever ett hälsomsammare liv än ickelöparna. Det finns mycket att forska på kring på det här området och veteranstatistiken borde vara en guldgruva att ösa ur. Man får till skänks en väldefinerad grupp, borde vara bättre än drygt tusen Köpenhamnsbor som själva fått ange hur de tränar och lever. I en sådan undersökning kan det vimla av felkällor.

Nåväl, jag fortsätter med min löpning. Och jag springer inte för att leva längre. Fast nog är det en trevlig bieffekt?

Keep on running!

 

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ulf - 2015-02-11 09:25:08

Positiva nyheter och dessutom för oss skattebetalare helt gratis forskning!

#2 Pelle - 2015-02-11 14:12:27

http://tranastyrka.se/nej-det-ar-inte-farligt-att-springa-mer-30-km-veckan/ Intressant artikel här, vem vet var gränsen går mellan skada/nytta.

#3 Anders - 2015-02-11 18:53:17

Här gör en välbetald dansk forskare en studie på mycket osäkra grunder (många felkällor) och så krossas hans teorier av en svensk pensionerad ekonomijournalist. Härligt !!!

#4 Jan Suneson - 2015-02-13 01:09:57

Mycket intressant och kanske skulle du kunna disputera på gamla dar.
Som gammal biolog tror jag att arvet betyder mer än miljön men du har ändå ?bevisat? att ?elit löpare? tycks leva några år längre. Hoppas att det gäller utförsåkare och rollerbladare som lever ett mer eller mindre osunt liv.
Vi ses i Hemlingby på lördag.

#5 Ed. - 2015-02-13 16:09:58

Imponerande grundarbete! Om du dessutom använder mönstringstesterna på dessa individer och skapar en kontrollgrupp (bestående av personer som mönstrade samtidigt och med liknande testresultat) så har du en publicering. Enklast är att du får tag på någon forskare på GIH som kan komma åt mönstringsvärden.

#6 Frank Brodin - 2015-02-14 19:37:14

Jag har sprungit en hel del mil under mina snart 40 års löpande och mår alldeles utmärkt,känner mig väldigt stark för min ålder på i de närmaste 72 snart, hoppar och stutsar omkring.Så sådana där undersökningar ska man va lite reservant mot. Bra Sune att du kolla upp de där forskarresultaten.

#7 JonasM - 2015-02-15 03:24:36

Jätteintressant och bra research som är begriplig.

#8 Björn - 2015-02-15 18:24:45

Roligt att min lilla undersökning väckte så stort intresse. Styrkt av detta tänkte jag göra en motsvarande vad gäller kvinnorna.
Ed: Jag har varit inne på att göra en grundligare studie men tvekar, jag har inte riktigt den kompetensen. Själv skulle jag t ex vilja veta hur många år längre hårdsatsande löpare lever jämfört med befolkningen i stort, inte bara att de lever längre.
Frank: Du är en riktig kämpe, härligt att höra att du mår bra. Jag är inte den ende som ifrågasatt den danska undersökningen, här är en annan person som sågar den: http://hjarnfysik.blogspot.se/2015/02/annu-en-studie-som-pastar-att-lopning.html

#9 Johan Renström - 2015-02-15 19:29:45

Bra forskning, eller ska man säga journalistarbete. Håller med om att du kanske ska disputera på det där på gamla dar.

#10 Lars L - 2015-02-23 00:17:44

Bra jobbat Björn!
Om den aktuella artikeln vill jag bara säga att upplägget av studien är i grunden bra, dock med vissa allvarliga brister. Men i artikeln misshandlas statistiken å det grövsta och artikelns vetenskapliga värde är noll och intet. (Jag har forskarutbildning och kan en del om statistik.)
Stötte på denna artikel när jag följde Pelles länk:
http://www.runnersworld.com/health/will-running-too-much-kill-you
Den synbarligen kunnige författaren drar upp en undersökning som visar att det medför ännu större positiva hälsoeffekter att springa mer än en timme om dagen än att springa måttligt mycket. Keep on running!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg