Kommentarer på Guld på veteranSM!


Trött och nöjd efter målgång.

Med tiden 3.31.32 vann jag M65-klassen i helgens veteranSM. Gläddjande naturligtvis men också oroande, jag kroknar för lätt mot slutet.

Hur springer man egentligen en mara? Och hur lägger man upp träningen? Jag borde veta efter alla dessa år men famlar fortfarande. Lördagens VSM i Kristianopel, Blekinge talar sitt tydliga språk. Jag gjorde halvmaran på 1.39 och skulle alltså rent teoretiskt springa in på 3.18 vid jämn fart men tappade 13 minuter på andra halvan. Alldels för mycket!

Jag sprang naturligvis för fort i början, invänder någon. Ja, det gjorde jag kanske men det kändes bra ändra fram till 25 km, inte att jag tog i. Och är det så säkert att sluttiden blivit bättre vid en lugnare öppning? Att krypköra i början hade heller inte känts bra.

Vad var det då som hände, varför sjönk farten så dramatiskt mot slutet då jag till och med tvingades till några korta gåpauser? Långsammaste kilometern gick på 5.54 och inträffade vid 38 km. Jo, jag  var bara "hederligt trött" i lårmusklerna. Inga skadekänningar, ingen värk, inga negativa tankar men en svag mjölksyrakänning. Det där borde jag kunnat nonchalera. Men det som skiljer elitlöparen från oss motionärer är att vi inte kan plåga oss maximalt. Hur lär man sig det? har jag alltid undrat.

Allt går säkert att träna. Min träning har varit både varit "rätt" och "fel", gissar jag. Rätt i det avseendet att jag är bra mängdtränad, i snitt 10 mil i veckan i år. Det är visserligen lite mindre än tidigare år men mer än mina konkurrenter.

Fel däremot att jag knappt haft någon intervallträning eller backpass där jag fått vänja mig vid vid mjölksyran. Det är bara de senaste veckorna före tävlingen jag haft lite kvalitetsträning. Jag ska nu ta kontakt med klubbens tränare för att få lite tips så att jag orkar hela distansen.

Det borde finnas en förbättringspotential, särskilt på halvmaran. Vid vändpunkten hade jag samma tid som på halvmaran i år i Koblentz, en svag nerförsbana längs Rehn. Det här gör att jag kanske anmäler mig till Stockholm Halvmarathon. Däremot blir det nog ingen mer mara i år, min tid lär stå gott på årets tiobästalista i M65.

Maratonlöparna samlade strax före start. Hade det varit enklare att ta sig till Kristianopel hade loppet säkert lockat fler  (79 män och 29 kvinnor i mål på maratondistansen).

Team Blekinge som anordnade VSM (Kustmaran) i idylliska Kristinaopel utanför Karlskrona får högt betyg för arrangemanget: vacker och lättsprungen vändpunktsbana, gott om glada funktionärer, barnpassning (!), riklig tilldelning i vätskekontrollerna (särskilt i mål med Red Bull, choklad mm) och snabb resultatservice. Däremot var det dåligt med dusch- och omklädningsmöjligheter.

Kritisk är jag mot att ett veteranSM förläggs till en perifer ort som Kristianopel med dåliga kommunikationer. Det gick helt enkelt inte på lördag, tävlingsdagen, att på ett bra och enkelt sätt ta sig från Karlskrona eller Kalmar till Kristianopel med allmänna kommunikationer, jag fick ta hyrbil från Karlskrona. Synd eftersom till ett veteranSM kommer folk från hela landet och jag tror nu att många avstod.

Jag har under många år propagerat för att veteranSM i maraton ska vara Stockholm Marathon ("riktiga" SM springs alltid här). Till Stockholm kommer alltid det bästa löparna. När VSM anordnas på svårnåbara orter i landsorten blir det alldeles för chansartat. Statusen på VeteranSM måste höjas!

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Per S - 2015-06-28 14:37:44

Ett guld är alltid ett guld - grattis.

#2 Jan Suneson - 2015-06-28 22:49:24

Var ligger Kristianopel är en klassisk fråga på skogspromenader som ofta sorterar vetet från agnarna.
A Danmark
B Turkiet
C Sverige
Bra att du sprider lite ljus över bortglömda Blekinge
Ps
Korta ner dina vanliga rundor och lägg till 3-4 ruscher på Tomtebogatan på slutet.

#3 Tippparen - 2015-06-29 09:46:43

Snart är M Bergh frisk från sin skada o då......haha

Grattist till Guldet och njut så länge du kan men jag sätter en slant på att Magnus klipper din tid innan årets slut( har hört att han är över 40 Mil/mån snart)

#4 Torsten - 2015-06-29 21:24:38

Grattis Björn, enormt bra till på maran!

#5 Arnold - 2015-06-29 22:28:53

Hatten av för vår "guldman" på Marathon - mkt bra tid !!

#6 Helene - 2015-06-30 14:51:20

Detta har inte alls med detta att göra men jag har för mig att du nån gång skrivit i din blogg om vad som kan hända om man dricker för mycket vatten,stämmer det?

#7 Löparvän... - 2015-06-30 15:31:47

Förslag inte fixerad av km tider.. !0 min lätt uppvärmning. 15 x 4 min med 1 min promenad innan nytt lopp. Nedjogg. Måndag , onsdag fredag.Lätt löp 45,60 min tisdag , torsdag. Vila lördag.
Söndag. Hård tuff löpning 45 min. Inte fixerad på sträcka. Prova detta en vecka och utvärdera hur detta känns. Lycka till.

#8 Björn - 2015-06-30 23:21:11

Per S: Ja så är det. Men ingen av de tio bästa i min klass på Stockholm Marathon kom till Kristianopel. Och så var det i de flesta klasser. Jaana Jobe t ex var ensam i K55, vann på suveräna 3.15 men jag gissar att även hon önskat bättre konkurrens.

Jan: Ja, Tomtebogatan upp är tufft och sådan löpning behöver jag. Ska springa lite oftare där.

Tipparen: Magnus Berg tycks vara din favorit. Annars har vi varit väldig jämna de senaste tio åren och visst kan han bli farlig igen.

Helene: Tyvärr, minns inte det.

Löparvän: Jovisst behöver jag något intervallpass och snabbdistanspass i veckan. Upplägget verkar ok och jag kommer att pröva något liknande. Däremot ingen vilodag (i år har jag bestämt att springa varje dag, behöver dock inte vara mer än 3 km).

#9 Stefan - 2015-07-02 20:32:38

Kristianopel har postadress Fågelmara, så egentligen kunde de kalla tävlingen Fågelmaran i stället!

Och grattis till ditt Guld!

#10 Björn - 2015-07-08 22:40:25

Stefan: Kul påpekande!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg