Kommentarer på Arrangörsmiss men alla höll god min


Peter Nilsson, som arrangerat Ultrapåsken nu i fem år i följd, informerar ultralöparna strax före start i Sigtuna. Här var det barmark men en stor del av sträckan genom skogarna ner till Stockholm var rena isgatan, något som överraskade de flesta.

Jag kände mig som Stålmannen, nåja Stålfarfar. Jag var ute med ett 50-tal ultralöpare. Om två veckor ska jag springa Boston Marathon och sedan tvärs över USA. Då får jag frågan:

-Ursäkta, hur gammal är du? 75?

Ja, vad svarar man på sånt? Frågan var inte illa menad. Mannen själv, inte purung, ursäktade sig med att säga något om att jag såg stark ut. Själv fick jag bara ur mig.

-Nu får du ta och sansa dig. 70, säger jag och lämnar 45 ultralöpare bakom mig och tar upp jakten på tätklungan.

Frågan gnager i mig under hela löpet. Trodde inte jag skulle vara så känslig. Men jag måste nog se rätt skröplig ut, tänker jag. Vet att min löpsti inte vinner några skönhetspriser. Under många år släpade jag lite med ena foten, det såg ut som jag haltade. Fast själv hade jag inga problem men för fem år sedan slog artrosen till i knät och det tog ett år innan jag var tillbaka och kunde fortsätta med mina USA-löp.

Jag såg ingen löpare ramla omkull trots att det långa sträckor var glashalt. Foto: Pernilla Otto

Skobyte i skogen. Jag hade ett par dubbade skor i ryggan och bytte direkt när isen kom. Jag hade själv dubbat med Best Grip hade järngrepp. Självdubb är klart bättre än att köpa dyra dubbade skor eller att trä damasker på sina gamla.

Efter 30 km på glashala stigar mellan Sigtuna och Stockholm tog jag paus på Ängsjö kafé norr om Stäket. Där sammanstrålade alla ultralöparna, några skulle springa över sex mil innan dagen var över. Och där träffade jag några klubbkompisar från Vallentuna. En av dem säger:

-Har du tränat upp ett nytt löpsteg? frågar hon vänligt.

-Nä, det ser förskräckligt ute . . .

-Inte alls, du springer så lätt och fint.

Dagen räddad! Tänk vad vi gamla gubbar är mottagliga för smicker. Eller är det kanske så att jag inte haltar längre? Strunt samma, genrepet inför Boston Marathon och mitt sjätte coast to coast slutade bra. Jag känner mig i skaplig form även om mina sista kilometrar till Kallhälls pendeltågstation gick tungt och jag tvingades att gå en hel del. EFteråt summerar jag 38 km. Nu är det två lugna veckor som väntar.

Efteråt läser jag inte någon som helst kritik på Facebook från löparna av dagens gratisarrangemang. Det hör liksom inte till god ton att man kritiserar den här typen av idéella insatser. Peter Nilsson är en eldsjäl och har arrangerat många bra gemensamlöpningar för långskubbarna i Stockholm. Det är ändå förenat med ett visst ansvar när man trummar samman en så här stor grupp. "Ultrapåsken 2018" kunde ha förberetts bättre och jag är kritisk mot följande:

* Ingen hade kollat banan ordentligt dagen före. Nu överraskades de flesta av de svåra isförhållandena och kom med odubbade skor. Löpet hade ändå inte behövt ställas in men vi borde ha blivit förvarnade, ja uppmanade att ta med dubbskor. Felaktig information från annan löpare på FB dagen om att isen inte var så besvärlig förvärrade det hela.

* Dålig koll på när bussen från Märsta skulle anlända busstationen i Sigtuna. Starten skulle ske 09.30 men löparna uppmanades på FB att ta bussen som kom in ca en halvtimma innan och fick därför stå och frysa- hade man läst tabellen bättre skulle man se att nästa buss skulle anlända 09.34 (den kom in 09.28).

* Kafet där vi stannade till för fika efter 25-30 km löpning hade inte förvarnats att ett stort gäng löpare plötsligt skulle välla in. "Ni hade väl kunnat ringt dagen innan så hade vi kunnat bre mackor och vara bättre förberedda", suckade personalen.     

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Erik H - 2018-04-03 12:56:12

38km och isbana! Jag tror att du har missuppfattat uppladdningen. Boston marathon går på bar asfalt och det kan bli +30 Celsius (ca +83 farenheit). Ta med dig hörselskydd till Boston annars kommer dem skrikande tjejerna att spräcka dina trumhinnor.
Träna svettning på gymmet så kommer du orka placera dig bra i din åldersklass +55, äldre kan du ju inte vara eller hur? Hoppas att du sen kan återhämta dig till CostToCoas löpet. Synd om maran skulle förstöra.
/löparhälsning

#2 Björn - 2018-04-03 15:22:44

Det var sista långpasset inför maran. Tror nog det var bra uppladdning, avbröt efter 38 km eftersom det vore dumt att springa längre. Värme gillar jag men vädret i Boston kan variera väldigt. Jag är yngst i 70=klassen och är förhoppningsfull.

#3 sverker - 2018-04-03 15:43:28

fiffigt med dubbar - där tog du dem på sängen - vissa har ålder på hjärnan - redan som småbarn: hu gammal ä du? femåetthalft....
Du som har hela kalufsen kvar - men hur kan bara artros försvinna - begriper inte?
Du tror ju inte på glukosamin?

#4 Björn - 2018-04-03 16:15:57

Att artrosen inte längre besvärar ser jag (och läkarna) som ett mirakel. Tror dock att daglig benmuskelträning också har effekt. Äter visserligen glukosamin varje dag men det är inte vetenskapligt dokumenterat att glukosamin har någon som helst .

Vad gäller ålder och fysisk förmåga märker jag att man ibland blir underskattad. Folk förstår inte att en pensionär kan vara lika bra eller bättre löpare än den som är väsentligt yngre. Och om de till sist förstår det gör dom allt för att försöka springa ifrån mig. Och lyckas dom inte med det tror dom ändå att dom egentligen är bättre. Märker ibland det där när man springer i en större grupp och man blir bedömd efter utseende/ålder. Det ät då jag börjar prata om wava och åldersomräknade resultat. Effekt? Noll förståelse.

#5 sverker - 2018-04-03 21:09:32

gubbig det är en mentalitet - vissa föds såna (synd om dom) men glukosamin var så bra att det blev klassat som läkemedel i alla fall.

#6 Björn - 2018-04-03 21:21:23

Det visste jag inte att glukosamin är klassat som läkemedel, tydligen sedan 2002.

#7 glukosamin - 2018-04-04 09:47:11

Det har sålts i många år som kosttillskott, och registrerades som läkemedel då det fanns en del fakta som talade för att det skulle kunna lindra vid artros i knän. Men forskningen visar alltså att det inte stämmer.

Det finns en del risker med att äta glukosamin

Det aktiva innehållsämnet utvinns från skaldjur, varför personer med allergi mot skaldjur inte bör använda glukosamin.

Andra exempel på biverkningar som har rapporterats är följande:

Huvudvärk och dåsighet.
Symtom från mage och tarm.
Utslag, klåda och hudrodnad.

Hos personer med diabetes kan sockervärdena försämras. Hur det fungerar tillsammans med andra läkemedel är inte känt.

Tydliga resultat av studier

Efter att glukosamin registrerades som läkemedel har ytterligare studier gjorts. Dessa har visat att glukosamin inte hjälper bättre än så kallad placebo, så kallade sockerpiller.

Särskild träning hjälper också bättre än glukosamin. Främst träning som stärker lårets fram- och baksida samt musklerna i rumpan.

Forskare av såväl artros som läkemedel har varit eniga i bedömningen. Och den svenska Socialstyrelsen står också bakom rekommendationen. Därför skrivs glukosamin inte längre ut på recept och ingår inte i läkemedelsförmånen. Det går alltså att köpa glukosamin receptfritt för den som ändå vill testa, men det ingår inte i rabattsystemet för läkemedel.

https://www.1177.se/Kalmar-lan/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Hjalper-glukosamin-mot-artros-i-knaleden/?ar=True

#8 Björn - 2018-04-04 11:32:53

Tack för bra info. Bekräftar att jag gör rätt, i alla fall vad gäller träningen på gym. Har inga biverkningar av glukosamin så jag fortsätter också med mina piller (faktiskt avsedda för katt/hund och jag tar bara halv dos).

#9 sverker - 2018-04-04 21:55:25

vissa anser att det funkar - bildas nytt brosk-artros är alltså en sjukdom och inte en förslitningsskada har jag förstått? men visst är träning en bra metod. kroppen har egna metoder att reparera sig. ska bli spännande följa den nya crossen på 500 mil.
USA har bara 33 inv./ kvkm - Sverige 23.Var är målet på västkusten?

#10 Björn - 2018-04-04 22:26:46

Newport i Oregon den 24 juli efter 100 dagar och 526 mil.

#11 glukosamin - 2018-04-05 09:43:42

sverker jo o vissa tror att jorden är platt....läs på lite va!

#12 Arnold - 2018-04-05 11:56:20

Folk är avundsjuka på dig Björn - du ser fräsch och stark ut - inte många ungdomar som kan mäta sig med dig - skall bli roligt att följa ditt 6e !!! C-C-lopp och lycka till i Boston !

#13 Stålfarfar - 2018-04-06 22:54:40

Denna åldernoja, att gissa på 75 år när den kronologiska är 70 år är väl försumbar, ca 7 % felmarginal. "Det ät då jag börjar prata om wava och åldersomräknade resultat."

"Polis knivattackerad på Medborgarplatsen." Han har själv uppgett att han var 17 år när händelsen ägde rum. Den gripne personen uppges vara 17 år gammal, född i slutet av 1999, men efter knivdådet sade vittnen att han såg ut att vara upp emot 30 år gammal. Det visade sig att han var 33 år vid tillfället, migrationsverket hade gjort kommit fram till att han var 33 år.

#14 Ultra - 2018-04-07 21:00:23

Nej, det är inte poppis att anmärka på något som är gratis och ordnats av entusiaster, hur illa förberett det än är. Allt ska vara så jäkla klämkäckt. Jag var med och tycker du har en poäng. Stålfarfar är som vanligt ute och cyklar.

#15 sam - 2018-04-08 09:26:55

#13 Stålfarfar - 2018-04-06 22:54:40 = en nynazist från sd tråkigt att dessa troll finns överallt på nätet men i det verkliga livet syns intet av de bruna

#16 Patrick - 2018-04-08 14:13:35

Det här är en kommentar vid sidan om, ja vet. Men jag tyckte det var lite kul att se en så bra bild av husen vid Stora Gatan i Sigtuna. Jag var en av arkitekterna som ritade bebyggelsen i det kvarteret, på 1980-talet. Rita hus har jag slutat med, men inte slutat springa. Ser fram emot fler fina arkitekturfoton från coast-to-coast-löpet.

#17 Björn - 2018-04-08 19:31:23

Vilken trevlig kommentar! Jo, husen är vackra, inte minst färgsättningen, och de smälter fint in i den gamla miljön.

#18 x - 2018-04-14 21:20:39

x


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg