Kommentarer på Den vänlige amerikanen


Ännu ett vägval. Tror du bilföraren, som kom utkörande från golfklubben i närheten, kunde upplysa Jan om vägen eller var vi kunde hitta ett matställe?

Antag att du äger en liten butik i  exempelvis Tranås. Det kommer in en  utländsk turist och frågar om var hotellet och järnvägsstationen  ligger. Skulle du kunna svara på det?

Jan och jag är lite av dumma svenskar i stort land. Vi har svårt att hitta, vi frågar efter vägen, var vi kan äta, var motellet liger etc etc. Som till exempel idag när vi kom till den lilla staden Fountain där vi visste att det skulle finnas ett Super 8 motell. Men var?

Jag stegar in i matbutiken på huvudgatan och frågar mannen bakom disken. Motell? Nej, jag tror inte att det finns några motell här.  En  kund  i affären hör samtalet och genast vill hon hjälpa oss.  Problemet är bara att inte heller hon känner till några motell. Och det där Super 8, ja det har vi passerat för länge sedan.

Slokörad lämnar jag butiken och börjar på egen hand söka efter motell. Snart kommer kvinnan tillbaka, nu i bil. Hon har åkt runt för att leta och meddelar glatt att hon hittat ett motell till oss, men vårt Super 8, nej det existerar inte.

Någon timma innan hade vi förrirrat oss in i ett något förslummat villaområde i Colorado Springs södra förorter. Nu gällde vår fråga hur vi skulle kunna korsa en järnväg. Jag frågar några kvinnor som sitter i solen ute på en villatomt, bara 50 meter från denna järnväg, men ingen av dem känner till hur man tar sig över spåren. Däremot kan de berätta hur man med bil kommer över men då handlar det om en sväng på några miles. Hjälpsamma och trevliga är dom i alla fall och de önskar oss lycka till.

Varför berättar jag det här? Jo, under mina besök i USA har det ofta slagit mig hur illa informerade folk är om sitt närområde. Kanske är det allt bilåkande och avsaknaden av cykelturer, promenader, joggingrundor med mera som är orsaken till den här "okunskapen". Däremot tycker jag att den vanlige amerikanen ändå är väldigt hygglig, man vill verkligen hjälpa. Kvinnan i bilen i Fountain är bara ett exempel.

Jag tror nog Tranåsbon vet var stationen och hotellet ligger, däremot är man säkert inte lika benägen att göra allt för hjälpa turisten. Kanske har vi något att lära här?

Avslutningsvis, dessa rader skrivs från ett motell i Fountain. Vilket? Jo, Super 8! Det fann vi själva till sist.

Imorgon bär det av till Pueblo. Där vet vi att det finns gott om motell.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Hans - 2008-07-09 07:49:18

Finns det inga taxibilar i USA? Hmm, kanske inte där ni springer. Annars brukar jag själv alltid fråga en taxichaufför om vägen när jag är osäker på hur man når sitt mål, när jag springer i... Spanien.

#2 Karin - 2008-07-09 08:53:31

Jag är uppvuxen i Borlänge och där spelar lokaltidningen en stor roll för hur man ser på och känner till sin närmiljö. Hur är det med lokaltidningar i USA?
Tack för trevlig läsning!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg