Kommentarer på Tusentals spökstäder


Englewood är en av tusentals spökstäder i Kansas. För drygt hundra år sedan hade samhället fyra livsmedelsbutiker, tre drug stores och två hotell. Dagens enda butik har likheter med den på bilden. I dag bor bara 109 personer i Englewood.

På vår färd genom Kansas passerar vi den ena spökstaden efter den andra. Hus och butiker förfaller, allt får stå kvar och vi förstår att orterna en gång blomstrat.

Kansas Historiska Sällskap upgger på sin hemsida att det finns 5 000 städer/samhällen bara i Kansas som kan klassas som spökstäder. Det här är ett rätt typiskt USA-fenomen även om vi också i Sverige har en massa samhällen som sett sina bästa dagar. Skillnaden är dock att vi river mera och förhoppningsvis också bevarar det som kan vara värt att bevara. I Sverige finns också en viss minimistandard för hur en butik eller hus kan se ut, i USA finns ingen bottennivå.

Ta bara Englewood som vi igår kom till. Man blir nerstämd när man anländer til en sådan ort. I stort sett allt har bommat igen i detta lilla samhälle 4 kilometer från gränsen till Oklahoma. Senast var det bensinstationen som försvann. Livsmedelsaffären är ett litet brädskjul med hyllor som gapar tomma. Ändå går det att här få livets nödtorft här; ost, mjölk, konserver, bröd, tvättmedel och lite verktyg. Kvinnan som förestår butiken är i 70-årsåldern, typiskt för dessa spökstäder där medelåldern är mycket hög. Allt är dock inte dött i Englewood, silon finns kvar, men hur länge?

Vi har haft några tuffa dagar med temperaturer runt 38 grader och dessutom hård motvind. Att springa de sista 15 kilometrarna igår tog mig tre timmar, alla förstår att det blev mycket gång. Även Jan var nära att knäckas och vi led båda av vätskebrist. Änglar saknas dock inte på vägarna och en sådan gav oss vatten med isbitar.

Igår kväll passerade jag gränsen till Oklahoma och campade ute på prärien. Jag hade turen att träffa markägaren som gav mig tillstånd att  övernatta på hans ägor. Det blev en avstickare från highway 283 uppe i bergen - underbart vackra  röda små platåberg där små floder grävt ut canyons (det nordvästra hörnet av Oklahoma kallas för Red Carpet Country). Där låg jag bland komockor och stirrade upp på en klar stjärnhimmel och somnade gott.

Vi befinner oss nu i staden Laverne (1 097 invånare) och har yckats få en fin liten stuga (cabin). Jan, som saknar campingutrustning, tvingades lifta från Englewood. Även den här gången var det enkelt för honom att få lift.

Morgondagen ner till  Woodward blir kanske vår värsta ettapp. Cirka 65 kilometer och temperaturer på 40 grader väntar.

Kolla in vår bildsida! Jan undrar över en del märkliga saker han sett längs vägen.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Larry - 2008-07-23 02:59:07

Vi nämnde det under ditt lopp förra året:
i genomsnitt är USA inget rikt land. När man färdas, som ni, "on the ground", så ser man en utbredd fattigdom, på det personliga planet. Ganska okänt bland de som flyger in och vistas i rika miljöer på öst- och västkusten. Vore värt en bok!

Underbart dock att ni upplever den typiska amerikanska oblyga hjälpsamheten. Den upplever man dagligen var man än befinner sig.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg