Kommentarer på Valutasvinens julafton


Billig festmat för löpare. Den här matkorgen bestående av två ca 1-liters Gathorade,  en 2-liters Pepsi, två youghart, jordgubbar och tre mindre mjölförpackningar kostade 14 dollar (cirka 75 kronor) i en ändå relativt dyr landsortsbutik.

Vad har jag i påsen? Jo en öl modell större (1 pint) inköpt på macken för cirka 1,5 dollar. Att dricka öl utomhus i USA är skamligt, dessutom olgaligt och alla får ölen i en påse.

Att kapitalvaror är billiga i USA känner alla till. Mindre känt är kanske att även allt annat också är väldigt billigt, till exempel mat och restaurangbesök. Här lever vi som valutasvin.

Hemma handlar jag nästan aldrig på bensinstationer, kiosker eller äter ute.  Att betala 14 kronor för en 33 cenitiliters läsk på Pressbyrån eller 75 kronor för dagens rätt är skamligt. Här betalar vi bara en spottstyver för samma saker och nu är vi är flitiga kunder på mackarna och restaurangerna.

Vad sägs om 1 dollar för två burkar Coke? Det var vad jag idag betalade på en siloanläggning på bonnvischan mellan Katonga och Kingfisher. Och väl framme i Kingfisher åt vi en brakmiddag på en pizzeria typ Pizza Hut för 7 dollar, vi kunde äta och dricka hur mycket som helst. Systemet med free refill i glasen på matställena uppskattar vi eftersom vi alltid är törstiga.

Naturligtvis är det den just nu låga dollarkursen som gör allt är så billigt. Amerikanen i gemen klagar annars på priserna, särskilt på bensinen som kostar cirka 1 dollar litern och även maten tycker  man är dyr.

Ibland besöker vi Walmart. Grundaren till denna lågprisvarukedja är förresten född just här i Kingfisher, läser vi på vägskylten vid infarten till stan. Lidls priser hemma bleknar i jämförelse med Walmarts. Dessutom finns nästa allt på dessa gigantiska varuhus, som är öppna dygnet runt . På de orter man etablerat sig har man mer eller mindre slagit ut all lokal detaljhandel. Tråkigt, men ändå skulle jag gärna se att det öppnades några Walmart i Stockholm.

Motellen är också väldigt billiga så jag har lagt av med prutningen. Ett utmärkt rum med internet på Cattlemens Inn betalade vi idag 36 dollar för, billigast hittills. Och i morgon väntar ett Super 8 för cirka 58 dollar inklusive frukost.

Är då allt billigare i USA? Nej, snuset är dyrare , klagar Jan. Men vem vill ha sådan dynga i munnen?

I morgon bär det av till El Reno. Nu återstår bara två löpdagar innan vi är i Oklahoma City. Vad fort tiden gått!

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Larry - 2008-07-27 22:52:04

Hmm synd at det tar slut så snart! Jag skulle ju gärna läsa om än längre strapatser genom USA, mitt nya hemland, sen 20 år. Jag tror att inget kan värderas högre än en erfarenhet "on the ground" som militärer säger.
Ni ser det som bilister far förbi och de vanliga turisterna bara ser från ovan "in fly over country", som vi säger.

Perfekt blogg också.

Bild o text!

Nästa år?

#2 Björn Suneson - 2008-07-27 23:27:57

Hej Larry!
Tack. Jo, jag har stora planer. Kanske blir det ett nytt coast to coast i USA. Troligen inte 2009 men varför inte2010? Är sugen på att springa en väldigt nordlig rutt och starta utanför Seattle och ta Washington, Montana, North Dakota, South Dakota etc. Det är de enormt vackra bergen som lockar, jag har aldrig varit där men måste se dem. Förresten, var bor du själv i USA och vad sysslar du med?

#3 Larry - 2008-07-29 00:02:05

Hej Björn, kul att du har planer! Hade det funnits tillräckligt med hotell/motell skulle du kanske ta en del genom Canada också. Sensationellt vackert på västkusten, Vancouver Island är ju en fantastisk kombination av vackra berg på avstånd och ett måttligt klimat. Det blir dock en del färjor. När jag var där sist åkte vi också en del i Washington State där det finns unika,fina, kalla, regnskogar. Mount Rainer är värt ett besök om du gillar berg... Den branta vägen går ända upp till snögränsen på sommaren.

Jag bor vid Atlanten på östkusten söder om NYC. Några år yngre än du men "retired", tror jag, om nu inte hela ekonomin här "blows a gasket".
Har rest rejält runt i det stora landet (och resten av världen). Mina amerikanska vänner, bortsett från amerikansk hustru, har inte sett ett dugg av ens USA, i jämförelse.

Om jag var du, och det finns det väl nästan ingen annan som är!!!, så skulle jag göra din löpning i sällskap av en RV så att övernattningarna inte blir ett sånt drama, om nu inte det är en del av tjusningen. Med en hyrd RV kan ju löpningen bli det enda orosmomentet. Du kan välja enbart vackra vägar, mötas av allt du behöver när du tröttnar. Dessutom kan ju släkt eller vänner ha kul när de kör den.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg