Kommentarer på Vi har brutit mot lagen varenda dag!


Glada poliser i Kingfisher,  Oklamhoma. Till vänster sheriffen Ken tillsammans med kollegan Brian. Observera fängelsefönstren i bakgrunden och de nytvättade polisbilarna.

När bara en dags löpning återstår kan det avslöjas; vi har brutit mot lagen varenda dag.  Men vi har haft tumme  med sherifferna och sluppit böterna.

Så här ligger det till: På highways får enligt trafikreglerna bara motorfordon befinna sig. Löpare, gångare, rolerbladåkare , cyklister och andra konstiga figurer enligt amerikanskt sätt att se på saken får inte vistas på dessa vägar och inte heller på Interstate (motorvägar), dock med vissa undantag. Ändå är det just på highways vi befunnit oss.

Efter diverse stopp och olika besked från polisen var det först i staden Kingfisher i Oklahoma vi fick klara papper på  hur trafikreglerna egentligen är utformade. Tack Ken och Brian för att ni läste lagen för oss! Vi förstår nu att polisen när som helst har kunnat plocka av oss från vägen. Men det gör man ogärna, polismakten ser generellt mellan fingrarna och låter fotfolket vara i fred så länge de inte utgör  en upenbar trafikfara. Det är bara då det varit dubbelfilig väg som vi haft laglig rätt att vara på highways, även i de fall då det inte funnits en vägren. Finns det vägren, vilket mestadels varit fallet, skall du vara på vägrenen och innanför den vita linjen, olagligt är det likväl.

Varför denna långa mässa? Jo, den visar väl i viss mån att USA är byggt för bilar, inte för fotgängare och annat löst folk. Skulle polisen strikt följa reglerna, ja då skulle inte vår lilla tripp varit genomförbar och än mindre ett coast to coast-löp.

Men är fotgängare och andra tillåtna på mindre vägar, t ex på state- och countyvägar eller på de små grusvägarna (dirtroads)?

-Bra fråga, skrattar Ken, som dock inte kunde ge något svar.

I Colorado förvånades vi över att interner i fångdräkter under övervakning plockade skräp på gatorna, samhällstjänst i någon form. Ännu mer förvånade blev vi när vi såg interner i oranga dräkter tvättade Ken  och Briens stora vita polisbilar bakom fängelsebyggnaden.

Är inte sådant jobb förnedrande? undrade jag.

-Vi ser det inte så. Internerna är inte vålds- eller rymningsbenägna och gör det frivilligt men de skulle inte få tvätta privatbilar, förklarar Ken.

Ändå förstår jag inte riktigt. Systemet skulle knappast kunna genomföras i Europa och absolut inte i Sverige. Men OK, om alla i samhället tycker att det är i sin ordning så är det väl inget straffarbete. Men det känns ändå inte rätt.

Imorgon är det målgång på flygplatsen i Oklahoma City. Några dagars shopping väntar nu de svenska valutasvinen.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg