Björn befinner sig nu i: Cascade Locks, OR
Bertil Uggla föddes 1890 och blev en rikskändis. Denne militär har betytt mycket för idrott och motion; från 1926 och fram till sin död 1945 ledde han morgongymnastiken i radion. Nu har det getts ut en vetenskaplig biografi över denne legendar.
Bertil Uggla, han med morgongymnastiken i radion, känner nog de flesta äldre till. Vad jag däremot inte visste var att Uggla hade så många likheter med min morfar.
När jag läser Peter Dahléns nyutkomna biografi över Bertil Uggla får jag många aha-upplevelser. Det visar sig nämligen att Uggla gått i morfars fotspår.
Min morfar, Carl Grevillius, var militär, föddes 1879 och blev 93 år. Mycket förenar dem även om morfar fick leva mycket längre- Uggla dog i motionsspåret, bara 55 år gammal, samma dag som hans sista direktsända program sändes. Möjligen kan en hjärtinfarkt åtta år tidigare ha bidragit till det plötsliga dödsfallet.
Under 1929-1945 ledde Bertil Uggla morgongymnastik i radion. Några övningar är samma som vi idag utför på gymmen men flera är väldigt ryckiga, ja verkar rent farliga. Bilden från 1934.
Carl Grevillius var gymnastiklärare på Karlberg (Kungliga Krigsskolan). Det var också Beril Uggla, som efterträdde morfar några år senare. Båda hade också varit lärare på Gymnastiska Centralinstitutet, GCI, föregångaren till Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH. Eftersom de var miltärer ägande de också mycket tid till fäktning och tog flera medaljer.
Mycket material finns samlat i arkiven, bland annat på Karlberg. Men om morfar verkar det inte finnas så mycket att hämta. Jag ska dock kontakta Karlberg och se om det går att få fram lite mera uppgifter om morfars gärning på Krigsskolan.
Peter Dahléns biografi är av vetenskaplig karaktär, faktaspäckad och ganska tungläst. Det jag som löpare saknar är uppgifter om hur Bertil Uggla privat tänkte och tränade. Visst, idrottandet då gick mycket i Per Henrik Lings banor, den svenska gymnastikens fader (Ling föddes 1776 och dog 1839. Bertil Uggla var ändå en allroundidrottsman, tävlade bland annat i modern femkamp där grenen terränglöpning 4 000 meter ingår.
Beril Uggla och morfar sprang i samma terrängspår på Karlberg som jag gör idag. Tanken svindlar, träffades de båda militärerna någon gång och utbytte tankar om träning? Kanske får jag svaret i arkiven.
Här kan du läsa vad jag tidigare skrivit om morfar.
Keep on running!
Skärmdump från SvT Rapport 24 januari. Någon motfråga till den asylsökandes påstående ställdes aldrig i programmet.
Försöker de svenska gymmen att stänga ute flyktingar genom att ställa orimliga krav? Ja, det intrycket fick tittarna i gårdagens Rapport.
Krav på mobiltelefon för att få träna på ett gym, kan det verkligen stämma? Nej, det stämmer inte. Påståendet fälldes av en asylsökande bosatt i Eskilstuna, en man från Syrien och tidigare barnläkare och distriktsmästare i brottning. Han berättade om sin sysslolöshet och hur samhället på olika sätt stänger ute honom.
Det konstiga var kanske inte hans påstående, snarare att reportern inte ställde någon motfråga eller kollade upp fakta. Jag kontakade därför Friskis & Svettis (ingen specifik gymkedja pekades ut i programmet) för att höra hur det ligger till.
- Den enda gången vi "kräver" något är då man vill delbetala via Ikanobank. Då måste man ha ett svenskt personnummer för att det ska bli godkänt. Köper man träningskort kontant eller med betalkort går det bra även utan personnummer. Mobiltelefon kan behövas om man tex vill ladda ner vår app men det är absolut inget krav vi ställer. Jag har inte hört att någon annan gymkedja skulle kräva mobilnummer. Men en del kan ha krav på personnummer, säger Maria Norbäck på F&S i Eskilstuna.
Det mest konstiga är ändå att det är så få flyktingar som tränar på våra gym. Jag är runt på F&S olika anläggningar i Stockholm och har aldrig stött på någon som verkar tillhöra denna grupp. Ändå har F&S i Stockholm gått ut och erbjudit ensamkommande flyktingbarn gratis gymkort.
Keep on running!
Milano är Itailens näst största stad, ungefär som Stockholm, men i maratonloppet deltar bara runt 4 000 löpare. Banan ska vara "snabb" och bäste löpare i M65 gjorde ifjol 3.14 varför konkurrensen blir tuff.
Jag är anmäld till Milano Marathon den 3 april. Så nu måste jag iväg till läkaren för att få intyg på att jag är frisk.
I Italien och Frankrike krävs läkarintyg för att delta i bland annat maratonlopp. Krångligt, onödigt och dyrt, kan tyckas. Ja, anmälningsförfarandet var det värsta jag varit med om. Först skulle man anmäla sig på en löparportal innan anmälan till själva loppet kunde göras. Det var många uppgifter som krävdes, bl a ville man veta min löparklubbs organisationsnummer.
Gissar att man vill friskiva sig från alla eventualiteter. Annars ska det inte vara någon förhöjd risk att drabbas av hjärtattack under löpning även om det finns exempel på detta utomlands och också i Sverige, bl a Midnattsloppet i Stockholm.
På olika löparforum diskuteras flitigt hur man kan kringgå kraven på läkarintyg. En del verkar helt skrupelfria och skriver öppet hur de förfalskat intygen. För egen del blir det ett läkarbesök på vårdcentral, tid är bokad. Kanske kan det ändå vara bra att bli undersökt, inte minst med tanke på stundande coast to coast. Eftersom ett sådant löp är mer en mental än en fysisk utmaning är det en fördel att kunna känna sig helt trygg.
Jag känner en äldre löpare som inför en mara i Italien vägrades friskintyg eftersom han var sjuk.
-Då gick jag till en annan doktor och fick mitt intyg.
Två veckor efter Milano Marathon börjar jag springa över USA (San Francisco-Boston). Jag vill hinna få till en bra maratontid eftersom man blir så långsam efter ett coast to coast.
Keep on running!
Sveriges till åldern bäste halvmaratonlöpare. 57-årige Tore Axelsson, SK Bore, sprang i våras en halvmara i Lissabon på 1.14.53. Fotograf: Mikael Grip/springlfa.se
Hur snabbt måste jag springa en mara eller halvmara för att vara bland de tio bästa i min åldersklass? Svaret får du i min uppdaterade veteranstatistik.
Veterantabellerna hittar du i högermenyn under Statistik. Stora förändringar har skett den senaste tiden, Ulf Agrell och Stefan van den Berg har hjälpt mig med kompletteringar och annat. Helt korrekta blir tyvärr aldrig tabellerna, det är närmast en heltidssyssla att hålla koll på varenda lopp i världen där en svensk är med, dessutom är resultatlistorna inte alltid att lita på.
I en artikel i nästa nummer av Svenska Marathonsällskapets tidning Marathonlöparen analyserar jag resultaten. Jag har varit med länge i föreningen där ett årsmedlemskap kostar 300 kronor. Kanske också något för dig?
Mikael Ekvall, Sveriges bäste manlige maratonlöpare 2015. I Frankfurt sprang han på 2.12.07. Det är bara Kjell-Erik Ståhl (2.10.38), Åke "Biten" Eriksson (2.10.53) och Tommy Persson (2.11.02) som sprungit snabbare. Fotograf: Mikael Grip/springlfa.se
Intresset för siffror och statistik verkar öka. Nu handlar det inte bara om att springa en mara, man ska också göra det på en så bra tid som möjligt, verkar många resonera. För andra året i följd publicerar t ex löpartidningen Spring mina årsbästalistor.
Keep on running!
Loppet är över. Lagkompisen Alex Bonn blev två i M65 på 32.09 och jag fyra på 33.25. För mig innebar det en hastighet av 4.34 min/km på den cirka 7,3 km långa banan.
-Världen går inte under för att du blev fyra i Bore Cup, tröstade hustrun när jag bekymrad kom hem efter lördagens tävling i Uppsala.
Nej, det gick inget vidare för mig idag i Bore Cup. Var jag kass eller motståndet omöjligt? Förmodligen ligger sanningen mitt emellan.
Annars trodde jag att formen var ganska god. Träninngen på gymmet hade gått bra. Där hade jag kört långa intervaller (2 km) i betydligt högre hastighet än nu under tävlingen. Just det här att utgången är så oförutsägbar är kanske det som gör att man fortsätter, allt kan ju hända, dagsformen är avgörande. Snöunderlag och minus 11 grader bekymrade dock inte.
Nu är det revansch som gäller i Björklinge. Om en månad är distansen 10 km, ju längre desto bättre. Chanserna till en pallplats i sammandraget är dock minimala.
Keep on running!
Tillbaka till Slussen igen efter ett långpass i kyla, blåst och lätt snöfall. Distans 60,5 km, tid 6 timmar och 36 minuter (brutto).
Om drygt 100 dagar är det dags för nästa coast to coast. Skönt då att veta att jag verkar klara distansen.
Ja, man kan kanske säga att det var ett tidigt formbesked som gavs på Årets Första Långpass, ett gratis gemensamhetslöp på cirka 60 km i Stockholm med omgivningar. Bakom står paret Peter & Ulla Lembke, som i år kunde glädjas åt deltagarrekord, en bra bit över 200 löpare. Sveriges största "sociala löp"?
De cirka 6 milen gick någorlunda lätt trots ett par minusgrader, blåst, bitvis halka och lätt snöfall. Dessutom råkade jag springa vilse (sprang mest ensam idag och den medhavda gps:en fick ingen satelitkontakt, kanske beroende på snöfallet).
Mina dagsdistanser på ett coast to coast ligger i regel på 5-6 mil. Det här var dock tuffare eftersom det var i princip non-stop-löpning, ingen hamburgare denna gång.
Jag har nu varit med sedan 2008. Trots toppenarrangemanget en liten vädjan: kanske dags att nästa år ändra bansträckning? Att savsluta med de cirka två milen från Hässelby längs trista Bergslagsvägen är ingen höjdare.
Keep on runninng!
Helena Sjöström och Fia Åström i festblåsor och champagneglas sprang ut det gamla året i Nyårsloppet i Vallentuna . Själv var jag funktionär och bilderna hittar du här .
Så här några minuter före tolvslaget är det hög tid att summera löparåret 2015. Uppfylldes de personliga målen? Det korta svaret är JA. Ändå blev 2015 ett mellanår.
I början av året satte jag upp åtta mål att sträva mot:
* Springa minst 500 mil.
Resultat: 558 mil
* Springa varje dag
Resultat: Alla dagar utom en
* Delta i Veteran SM i halvmaraton och maraton
Resultat: Vann VSM i maraton, inget VSM halvmaraton
* Springa 1-3 maraton respektive halvmaraton
Resultat: 2 maror och tre halvmaror
* Göra ett längre ensamlöp i Sverige, typ Stockholm-Göteborg och något liknande i utlandet.
Resultat: Sprang Vättern runt och med Jan längs Rehn
* Tillhöra topp tre i M65 i Sverige på maraton och halvmaraton
Resultat: etta maraton, fyra halvmaraton
* Träna 4-7 dagar i veckan på gym för att hålla knäartrosen i schack
Resultat: 5-6 dagar i veckan på gym, inga artrosproblem
* Köra dubbla träningsspass ett par gånger i veckan
Resultat: si och så med den saken
På pappret ser det ju bra ut. Ändå är jag inte helt nöjd, 3.24 på maran är lite för skralt.
Keep on running!
Isabellah Andersson är född 1980 och klassas därmed som veteran. I år har hon som bäst gjort 1.11.31 på halvmaran (Berlin) och 2.34.14 på maran (Stockholm).
Bibbi Lind från Göteborgsklubben Solvikingarna är född 1944. Som 71-åring har hon i år som bäst gjort 1.43.13 på halvmaran (Umeå) och 3.43.08 på maran (Stockholm). Det är tider i världsklass och åldersomräknat bättre prestationer än Isabellahs. Foto: Anders Hofgren.
Underskatta inte veteranlöparna. De är ofta lika bra och ibland till och med bättre än de svenska elitlöparna på långdistans.
Bibbi Lind, Karin Schön, Jana Jobe, Tore Axelsson, Bo Bertilson, Fredrik Tedborn, Göran Nilsson . . . Det finns många bra svenska veteranlöpare, det vill säga löpare 35 år eller äldre. De är helt okända för allmänheten, det skrivs knappt en rad om dem trots att "gamlingarna" presterar minst lika bra som "elitlöparna".
Isabellah Andersson och Mikael Ekvall var otvivelaktigt Sveriges snabbaste maratonlöpare 2015. Ekvall sprang på 2.12.07 i Frankfurt och det var den bästa tiden på 25 år av en svensk maratonlöpare. För Isabellah var 2015 ett mellanår men hon kan ändå luta sig tillbaka med 25 SM-guld, ett svårslaget rekord.
Men hur ska man värdera när en 71-årig kvinna (Bibbi Lind) springer maran på 3.43 eller när en 58-årig man (Tore Axelsson) springer halvmaran på 1.14? Alla inser nog att det här är ganska bra prestationer men få förstår att det är extremt bra.
Som tur är finns det en metod för att på ett någorlunda rättvisande sätt jämföra unga och äldres prestaioner. Metoden heter VMA (World Masters Association ), ett slags handikappsystem. Tiderna åldersomräknas och man jämför då hur nära t ex en 50-årings resultat på en bestämd distans står sig mot världens bästa 50-åring på samma distans, resultatet uttrycks i procent. Springer 50-åringen maran på 3.30 får han ett procenttal på 65,33, för att få 100 procent hade han behövt springa på 2.17.12. Prestationen är också sämre än 65-åringen som springer på 4 timmar.
Åldersomräknar man Bibbis tider på halv- och helmaraton och jämför dem med Isabellahs, ja då får Bibbi ett högre procenttal. Är då Bibbi en "bättre" löpare än Isabellah? Ja, det kan man naturligtvis tvista om men själv tycker jag nog att Bibbis prestationer smäller högre, inte minst med tanke på att hon inte är löpare till yrket.
Inget konstigt att strålkastarna ända riktas mot stjärnorna. Men lite ljus borde också falla på våra duktiga veteranlöpare, tycker jag.
Mina årsbästalistor på maraton och halvmaraton är uppdelade i åldersklasser där de främsta resultaten är åldersomräknade. Listorna hittar du i högermenyn under "Statistik". Vill du själv kolla hur dina resultat står sig kan du använda denna räknesnurra.
Keep on running!