Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 775 km. Denna vecka: 156 km. Idag: 29 km

2016-08-14 - Ã?ldersdiskriminering

I Veterankraftloppet måste löparna vara minst 65 år- bra eftersom pensionärerna då lyfts fram och inte som i så många andra tävlingar missgynnas gentemot yngre löpare. Omgiven av Sten Odenblad, Fredrikshof FIF,  P-O Björkman och Tommy Wallentin, Vallentuna FK och Ola Bryngelsson Fredrikshof. Bilden från 2015.

I de flesta löpartävlingar premieras enbart den snabbaste löparen, inte den bästa prestationen. Det gör att många äldre löpare aldrig får några priser trots att de ibland till och med presterar bättre än eliten.

Åldersdiskriminering? Ja, men inte medveten. Många förstår inte att även äldre kan vara minst lika duktiga som yngre löpare. 30-åringen som springer milen på 40 minuter är faktiskt något sämre än 65-åringen som gör  milen på 50 minuter när tiderna jämförs med motsvarande tider för världens bästa 30- respektive 65-åringar på distansen. Ändå är det 30-åringen som får priset och äran.

Ja, så där tokigt blir det i tävlingar som inte har en åldersklassindelad resultatlista (5-års klasser). Men i Sverige åldersomräknas inte resultaten enligt WMA och visas i en separat tabell.  Det förekommer däremot rätt ofta i USA där äldre löpare står högre i kurs.

I tävlingar med få deltagare kan man naturligtvis inte dela ut priser i varje åldersklass. Därför skulle en WMA-tabell vara bra. Men det var länge sedan jag såg sådana resultatlistor i Sverige. Konstigt.

En annan lösning kan vara att ha en grov åldersindelning. I USA är det relativt vanligt att man ger priser till de främsta i master-klassen (löpare 40 år eller äldre) och i grand master-klassen (löpare 50 år eller äldre), det förekommer även ibland en senior grand master-klass (60 år eller äldre). Kunde inte det vara något för Sverige?

Jag brukar ibland roa mig med att åldersomräkna mina resultat. En 50:e eller 100:e placering i något lopp behöver inte vara så dålig som det ser ut på pappret. . . . För säkerhets skull håller jag numera tyst om resultatet- säger jag till 30-åringen att jag egentligen var bättre, ja då är vi evigt fiender.

Varför allt detta tjat om ålder och tider? Självklart talar jag i egen sak. Men andelen löpare över 50 år verkar öka i tävlingarna, I Stockholm Marathon låg andelen 2010 på 19 procent och steg till 21 procent 2015. Tendensen är den samma i Växjö Marathon. I dessa tävlingar finns åldersklasser så här är det inga problem. Men i de flesta andra lopp, bl a många halvmaratonlopp, saknas åldersklasser.

Så är det t ex i Göteborg där Solvikingarna varje år i oktober anordnar en mara och en halvmara. I maran finns åldersklasser men i halvmaran, som har fler deltagare, finns inga. Där ges priser enbart till de tre främsta männen och kvinnorna. Problematiskt. Ifjol presterade (åldersomräknat) en 53-årig norrman på plats nummer 16 bättre än segraren, en 34-åring från Ullevi FK. Surt för norrmannen som fick åka hem utan pris. Hade man haft en master-klasser hade problemet varit ur världen. Kanske något att tänka på inför nästa års tävling?

Vi motionärer bländas av eliten och har svårt att förstå hur Isabellah Andersson, Mikael Ekvall och Jonas Buud m fl kan springa så fort. Men faktum är att några av våra veteraner på långdistans är minst lika bra, ja ibland bättre än eliten. När Solvikingarnas Bibbi Lind häromåret satte nytt åldersvärldsrekord  i maraton som 69-åring och 70-åring uppmärksammades det inte. Få förstod storheten, allt ljus föll på våra inte så bländande elitlöpare.

---

Veckans distans: 177 km

Årets distans: 7 232 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:13:23

Läs / skriv kommentar (8)


2016-08-07 - Amerikakofferten återfunnen

Tre par löparskor, framhjulet till min amerikavagn, Gatorade, solkräm och en eltandborste- allt fick jag tillbaka idag! Efter nio dagars väntan kom min dotters resväska tillbaka, en väska som försvann på planet hem från USA. I väskan hade jag lagt diverse prylar, glädjande nog saknar vi inget. Mest glad är jag för hjulet, det var närmast oersättligt.

Veckans distans: 141 km

Årets distans: 7 055 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 20:45:26

Läs / skriv kommentar (7)


2016-08-06 - Fikasugna långlöpare på Järvafältet

"Sociallöp" lördag, 30 km på Järvafältets grusvägar och stigar med Peter Nilsson, Kenneth LE (gul tröja) och Patrik Hernwall (ej på bild). Ännu ett typiskt löp där jag återgick till gamla rutiner för att komma tillbaka till gammal god form efter ett coast to coast. Bilden från Säby Gård där man precis öppnat och där jag intog en stor räkmacka, wienerbröd, dammsugare, kaffe och cola (har aldrig problem med att springa på full mage).

Keep on running!

Postad av Björn kl 18:18:41

Läs / skriv kommentar (0)


2016-08-04 - Nu är det hjul igen!

Jan på rolerblades drar några Amerikaskrönor för ägaren till Harnäs Grill & KIosk i Skutskär. Här stannar vi alltid för lunch/fika.

Starten från Älvkarleby kunde ha börjat bättre; duggregn och två myggbett på direkten. Men när brorsan Jan och jag fått upp farten slapp vi både myggen och regnet.

I förra inlägget skrev jag att det är viktigt att återgå till de gamla rutinerna. Och det var precis vad jag gjorde idag- löpning i Gävleborg tillsammans med Jan på sina skridskor. Här har vi varit ofta. Upptåget gör regionen till en perfekt mötesplats eftersom jag enkelt kan komma från Stockholm och Jan från Gävle. Våra tåg kom in nästan samtidigt till hållplatsen i Älvkarleby och vi hade 27 km in till Gävle och slutmålet restaurang Brända Bocken.

Fin löpmiljö med Dalälven i bakgrunden. Regnet bekymrade inte och upphörde när vi passerat Furuvik.

Det här var det hittills längsta löppasset efter hemkomsten från USA. Formen är inte den bästa men idag kändes allt bra och jag sprang på ganska fort. Efteråt passade jag på att slinka in på Friskis & Svettis i Gävle och träna artrosknäna. Du visste väl att alla medlemmar i sommar kan träna gratis på alla F&S i Sverige, Danmark och Norge? Det gick bra även för Jan trots minimal träning och en stukad tumme efter ett fall tidigare i somras.

Det här får vi göra om i höst! Jag kunde konstatera att det är synnerligen gott om blåbär och lingon i markerna- två frestelser jag inte kan motstå.

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 19:19:25

Läs / skriv kommentar (0)


2016-07-31 - Viktigt återgå till de gamla rutinerna

Specialträningen av mina artrosknän har blivit eftersatt i USA. Men nu ska jag träna 6-7 dagar i veckan på gymmet. Bilden från F&S stora och fina gym i Kallhäll (Bolinder).

Tomhet, ja till och med depression. Detta kan drabba coast to coast-löparen när allt är över och vardagen tar vid. Hur hanterar man detta?

Jag känner några löpare som råkat ut just för detta. Uppåt 100 dagar under stor fysisk och mental ansträngning kan knäcka den bäste. Dessbättre har jag själv inte drabbats av detta.

Mitt ”knep” har varit att omedelbart vid hemkomsten försöka återgå till det liv jag levde innan jag reste till USA. Jag passar inte på att ta en längre paus i löpningen utan fortsätter att springa som tidigare. Jag fortsätter också med mitt flitiga gymmande. Att leva på gamla meriter går inte.

Dagens skörd av blåbär. Att ta joggingvagnen ut i bärskogen är ett perfekt sätt att få till ett långpass. Bären i Järfälla var små, troligen för torrt, så det blir fler utflykter.

Bland det bästa jag vet är att plocka bär ”på springande fot” och idag tog jag joggingvagnen ut till bärmarker i Järfälla och fortsatte till F&S i Kallhäll och fick en underbar löptur på 22 km. Men oj vad tungt det går- plötsligt känns en sådan sträcka lång. Det kommer också ta lång tid att få upp farten så tävlandet får vänta.

Det enda negativa vid hemkomsten är att jag blivit av med fyra par joggingskor, varav två helt nya. Skorna hade i Boston lagts i dotterns resväska men väskan försvann på vägen mot Stockholm. Än har jag inte gett upp hoppet. Värst av allt kanske var att i väskan låg också framhjulet till USA-vagnen. Ett nytt hjul lär vara svårt att få tag på, dyrt blir det i alla fall.

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:30:17

Läs / skriv kommentar (11)


2016-07-29 - Snittade på 55 km

Jag har nu kontrollräknat hur mycket jag egentligen sprang under mitt femte coast to coast. Det visar sig att totalsträckan blev 525 mil vilket utslaget på 96 dagar ger ett dagssnitt på 54,8 km, ett litet rekord i sig.

En smärre justering av såväl distans som antalet dagar har gjorts- rutten förlängdes ju mot slutet på grund av sjabbel i planeringen, Dessutom har några felsummeringar gjorts. Det har varit ett hästjobb att försöka rätta och minnas allt men nu tror jag att jag kommit sanningen så nära som möjligt.

När jag i den dagliga rapporteringen skrivit "dagens distans" har siffran angett hur långt vagnen rullat. Det betyder att alla felspringningar är inräknade liksom små avstickare, däremot inte förflyttningar utan vagn, t ex till en restaurang efter att jag checkat in på motellet eller färjeturen över Lake Michigan.

För gemene man är naturligtvis dessa petitesser fullständigt ointressanta. Men för mig är de viktiga, särskilt med tanke på att det ändå blev ett rekord i antalet löpta km per dag (jag har inte haft några vilodagar).

Så här har de sett ut under de fem löpen:

# 2007: 53,7 km per dag (59 år)

# 2010: 52,7 km per dag (62 år)

# 2012 52,1 km per dag (64 år)

# 2014: 48,6 km per dag (66 år)

# 2016 54,8 km per dag (68 år)

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 22:29:32

Läs / skriv kommentar (5)


2016-07-25 - Tack för gensvaret!

Erik fotograferar mig. Han lyckades dock inte få pappa att doppa sig i Atlanten (rena lervällingen).

Utan uppmuntran hade det varit svårt att genomföra detta coast to coast. Jag vill därför tacka alla bloggläsare för det stora gensvaret.

Trycket på bloggen har varit extra stort den sista veckan. Jag har då haft 1 600 till 1 800 dagaliga besökare. Antalet kommentarer på hemsidan och på Facebook har också varit rekordstort. Alla har varit så snälla. Ja, under hela löpet har inte ett enda otrevilig kommentar fällts.

Joggingvagnen ligger nerpackad i hyrbilen och jag är nu en vanlig turist. Att vandra på Bostons stekheta gator, besöka muséer, restauranger, åka tunnelbana, shoppa etc är också krävande på sitt sätt, ett liv jag inte är van vid. Löpandet har dock inte upphört. Men nu handlar det om korta joggingturer. Ambitionen att springa alla årets dagar kvarstår. Och när jag kommer hem om några dagar återgår jag till de gamla rutinerna, det vill säga löpning 10-15 mil i veckan och besök på gym i stort sett varje dag.

Nu väntar några lata dagar med barnen i Kanada (Montreal). Idag kunde jag bocka av ännu en stat jag sprungit i; Vermont.

Keep on running!

Postad av Björn kl 06:07:29

Läs / skriv kommentar (11)


2016-07-24 - Dag 96: Jag har gjort det igen- för femte gången!

Finish line är nådd i Boston Marathon- sedan återstod några kilometerar innan jag kunde sätta fötterna i Atlanten och avsluta mitt femte coast to coast.

"Världsrekordlöpet" är över. Den 23 juli klockan 19.15 doppade jag fötterna i Atlanten efter att under 96 dagar ha sprungit cirka 525 mil, från San Francisco till Boston.

Världrekord? Ja, det är kanske att ta i men ingen annan har sprungit så många gånger som jag. Dessutom är tre av de fem löpen rena sololöp, alltså utan följebil, också ett rekord i sig. De två senaste gångerna har jag dock under en kortare period haft  följebil, något som de flesta kust till kust löpare har.

Jag brukar avsluta löpen med en simtur i Atlanten. Men den hoppade jag över idag, det fick räcka med att doppa fötterna eftersom stranden utanför Joe Moakley Park var ganska motbjudande; dyig ochsvart vatten.

På startlinjen för Boston Marathon i Hopkinton. Här fanns inga tecken om att detta är världens äldsta nu existerande maratonlopp.

Dagens höjdpunkt tyckte jag nog var att springa Boston Marathonbanan. Den är ju toppen, vacker med en massa små städer och sjöar, dessutom kändes det som en 42 kilometer lång nerförsbacke även om uppförsbackar inte saknades. Jag blev mottagen närmast som Mesisas- bilar tutade, tummen upp hela tiden, folk ville ta mig i hand och penninggåvor sträcktes ut. Efter målgången bjöd Erik och Sigrid pappa på en festmåltid.

Jag blev så förtjust i banan att jag kanske springer loppet på riktigt om två år, då är jag yngst i 70-årsklassen. En bra placering i Boston skulle smälla högt.

Sammanfattningsvis blev mitt femte coast to coast ett av de enklaste. Det som jag är mest stolt över är att åldern till trots (jag är 68 år) kunnat springa 5-7 mil varje dag utan en enda vilodag och dessutom inte råka ut för några skador, inte ens ett skavsår. I genomsnitt har jag sprungit 55 km per dag, vilket är 4 km längre än förra rekordet. Bra grundträning men framförallt erfarenheten har hjälpt mig.

Imorgon är jag en vanlig joggare igen.

Dagens distans: 47 km 

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 05:51:51

Läs / skriv kommentar (53)