Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 3161 km. Denna vecka: 281 km. Idag: 52 km

2024-06-16 - Dag 10: Vänerlöpet klart

Avslutningsdagen firades med en stor glass.

Det här blev tuffare än väntat. Och inte var det särskilt roligt heller. Nej, att springa runt Vänern rekommenderar jag ingen.

Av alla mina äventyrslöp blev löpturen runt Vänern den tråkigaste av alla. Till stor del får det skyllas på vädret- det regnade nio av tio dagar och det var ganska kallt. Två tänkta medlöpare föll också bort i sista stund. Av själva Vänern såg jag inte särskilt mycket. Borde röjas mer sly och fällas träd längs sjöarna för att förbättra sikten! Passagen genom Dalsland får nog betecknas som en av höjdpunkterna, annars inga större naturupplevelser.

Cykelleden Vänerleden, som invigdes ifjol, är klart överreklamerad. Från början hade jag tänkt att följa leden slaviskt men tur var att jag inte gjorde det. För det första hade sträckan då blivit 64 mil mot mina 46. Eftersom leden gör, som jag uppfattar det, en massa onödiga avstickare, ofta på backiga grusvägar, hade jag förmodligen stupat.

Bilden tagen strax söder om Bengtsfors där flera andra cykelleder går längs sjöarna. Det är vackert men kuperat och tungsprunget på gruset. Det hade blivit lättare att spring på den glest trafikerade och asfalterade landsvägen intill.

Löpformen har varit hygglig och ett snitt på 46 kilometer per dag är jag ändå nöjd med. Det är dock lite lägre än under USA-löpen. Helt klart blir man hemmablind varför det är betydligt roligare och mer spännande att springa utomlands. Ett nionde coast to coast hägrar nästa år men inget är bestämt.

Veckans distans: 329 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 20:43:48

Läs / skriv kommentar (4)


2024-06-15 - Dag 9: Vem har den finaste vagnen?

Har det kommit en katt bland heremelinerna? Jag har precis anlänt till Forsbacka golfklubb mellan Bengtsfors och Säffle för att äta lunch och parkerat joggingvagnen bland alla golfvagnar. Jag skojar med spelarna om vem som har den finaste vagnen.

Forsbacka golfklubb har rankats som den 34:e bästa bland Sveriges nära 500 golfbanor. För mig som inte är golfare uppskattade jag maten.

Jag som långlöpare rör mig mycket ute på lanbygden. Där finns det i regel inga vanliga restauranger men däremot golfbanor som ofta kan servera mat. I USA har de varit räddningen många gånger och idag blev det Forsbacka GK. Dagens buffé med köttfärslimpa, skivor tjocka som mina underarmar, smakade föträffligt.

Bilden från Forsbackas hemsida. Det vita huset i bakgrunden är Jägarmästarvillan från 1800-talet som inrymmer hotell och restaurang.

Regn även idag. Imorgon söndag väntas också regn och jag kan summera att det regnat nio av tio dagar. Söndag blir också sista dagen på Vänern runt och det känns skönt att snart vara hemma.

Dagens distans till Säffle: 52 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:14:15

Läs / skriv kommentar (3)


2024-06-14 - Dag 8: Vackra Dalsland

Dagens färd mellan Mellerud och Bengtsfors (46 km) blev den hittills vackraste. Jag passerade flera små forsar och sjöar samt  Dalslands kanal med sina små slussar. Övre bilden strax öster om Hallersbyn och nedre bilden sjön Erve.

Keep on running!

Postad av Björn kl 15:29:48

Läs / skriv kommentar (3)


2024-06-13 - Dag 7: E45:an en skandalväg

Europaväg 45 är Sveriges längsta väg, 169 mil, och går mellan Göteborg-Karusuando. I Värmland saknas ofta vögren vilket gör den livsfarlig för gångare och cyklister. Vid varje möte tvingades jag därför gå av vägen.

Hur kan man ha en Europaväg som saknar vägren? E45 i Värmland är en mardröm för fotfolket.

Jag försöker undvika hårt trafikerade vägar, bl a Europavägar och vajervägar (2+1). Dagens etapp Vänersborg-Mellerud gick största delen på E45. Alternativvägar hade blivit mycket längre och efter noga kartstudier bestämde jag mig för att välja E45:an. Första halvan inga problem men de två milen Brålanda-Mellerud mycket besvärliga eftersom det saknades vägren.

Trafikverket utredde för några år sedan sträckan och konstaterade att den har "varierad standard", "brister i framkomlighet" och att drygt vart tionde fordon utgörs av tung trafik och att fotgänagre är särskilt utsatta. Men inget har hänt.

Nu tog jag inga risker. Gick av vägen vid varenda möte, dom var många. Det tog därför en evig tid. Imorgon, då jag fortsätter till Bengtsfors, undviker jag E45:an.

Godstrafik på järnväg har varit en förlustaffär under flera decennier. "Alla" är för gröna transporter men tåg och lastbil konkurrerar inte på lika villkor. Bilden från Frändefors där ett Green Cargo-tåg passerar- detta statligt ägda bolag har egentligen aldrig visat vinst.

Regnet plågade mig hela dagen och även imorgon väntas en del regn. Jag har verkligen haft otur med vädret. Idag var det dock medvind, visst en fördel, men nackdelen var att jag blev dyblöt eftersom kärran inte skyddade mig , frös som en hund på Rasta i Brålanda.

Kornet har kommit långt.

Dagens distans: 50 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:06:32

Läs / skriv kommentar (4)


2024-06-12 - Dag 6: Halvvägs

Vackra vägslänter med sedum rupestre längs väg 44 mellan Lidköping och Grästorp. Har nu kommit halvvägs och bor på fina Quality i Vänersborg. Slapp regnet med sedan brakade det loss med översvämningar. Totalt 49 km.

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:43:40

Läs / skriv kommentar (5)


2024-06-11 - Dag 5: Tillbaka i Lidköping efter 53 år

Rådhuset på  Nya stadens torg i Lidköping är från sent 1600-tal. Byggnaden brann ner 1960 men återuppfördes och inrymmer idag turistbyrå och ett kafé.

På min löptur runt Vänern kom jag idag till vackra Lidköping. Som ung tidningsman skrev jag här ett av mina sämsta reportage någonsin. När jag idag läser artikeln skäms jag.

Året var 1971, jag arbetade som volontär på Värnamo Tidningen i Värnamo. Jag hade sänts ut för att skriva om en bussresa som Hushålningssällskapet och LRF:s lokalavdelning gjorde till Lidköping med besök på Rörstrand och en gård med tjurar utanför Skara. Snacka om returinformation och ett fullständigt ointressant ämne.

På tidningen arbetade en hårdför krimnalreporter som tyckte att det mjäkiga reportaget behövde spetsas till med en vass rubrik. Tjurar och kvinnor, det kunde man göra anspelningar på, tyckte han. Dom frireligiösa i Värnamo gillade sådant, menade han. Och så satte han rubriken " 20 Kärdadamer imponerade av avelstjurarna i Skara".

Äntligen upphörde regnet och solen kom tillbaka idag, dessutom medvind men ganska kallt. Löpningen gick mestadels på smala, slingriga och vackra vägar ute på landsbygden, nästan het utan trafik. Perfekt med andra ord. Imorgon Vänersborg.

Dagens distans: 47 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:38:57

Läs / skriv kommentar (2)


2024-06-10 - Dag 4: Efter regn kommer smultron

Är du ute i regn en hel dag tänker du knappt på att det regnar. Men skulle solen titta fram, ja då ser du dom-smultronen!

Finns det någon vackrare syn för en löpare, som timma efter timma stirrar ner i asfalten, än en vägslänt full av smultron? Idag sprang jag på min egen Smultronvägen utanför Mariestad. Så mycket smultron har jag aldrig sett, små men fantastiskt goda.

Regnet fortsatte att ösa ner men konstigt nog vänjer man sig. Så länge temperaturen är över tio grader är det uthärdligt. Med regnjacka blir man svettig ändå och så länge du är i rörelse är det inga problem. Värst är regn och bara någon plusgrad, i Oregon och Montana har jag frusit förfärligt. Det var på en mack i Montana jag blev bekant med produkten handwarmers, här behövs inga (Clas Ohlsons värmepåsar är annars perfekta).

Smultron ja, en annan läckerhet idag blev kokt potatis. Finns det något bättre än svensk husmanskost? I Mariestad tog jag in på vägkrogen Rasta, utmärkt mat och boende. Lite gammaldags och hederligt stuk, uppskattat av en pensionär som tröttnat på alla pizzerior.

Smultron är inte den enda lockelsen utmed vägarna. Jag ser, trots regnet, också alla burkar och petflaskor. Idag fick jag in en ansenlig summa och var tvungen att stanna till och panta på två ställen. Eftersom jag har så lite packning på kärran har jag gott om plats och panten har gjort mig självförsörjade på dryck och frukt.

Resrutten har modifierats. Jo, jag springer runt Vänern men följer inte hela tiden Vänerleden. Tycker att denna cykelled gör en massa onödiga krokar, ibland kan det handla om "omvägar" på över en mil, ofta backiga och på grusvägar. Men som idag, när leden bitvis  gick längs Göta kanal, var vägvalet lätt. Inte en båt i kanalen, turistsäsongen drar igång om 1-2 veckor, fick jag höra från B&B-värden i Lyresta. Vilket underbart rum jag hade där under takåsarna i den gamla folkskolan från 1849! Och jag blev serverad havregrynsgröt.

Mitt rum på Lyresta B&B.

Gamla stan i Mariestad anses som en av landets bäst bevarade stadskärnor med hus från 1600. och 1700-talet och med sin domkyrka som påbörjades redan i slutet av 1500-talet.

Dagens distans: 37 km 

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:01:37

Läs / skriv kommentar (5)


2024-06-09 - Dag 3: Matförgiftad?

Jag hade glömt att köpa frukostmat och fick ta vad jag hade över. Misstänker att det var chokladpuddingen til höger och trötthet som knockade mig.

Idag riskerade Vänerlöpet att vara över. Kanske drabbades jag av en akut förgiftning.

När jag vaknade kände jag mig helt frisk. 30 minuter senare då den frugala frukosten intogs blev jag plötsligt dålig. Hade en fruktansvärd smärta i mellangärdet, var yr och mådde illa. Första tanken var hjärtinfarkt och att kalla på ambulans. Men symptomen stämde dåligt.

Efter ett par timmars vila kunde jag på darriga ben resa mig upp och börja springa i mycket långsamt tempo. Det regnade hela tiden, ibland kom hagel och motvinden var stark. Ändå gick det bättre än väntat, tog mig till dagens etappmål, Lyresta. Men det hela var en hemsk upplevelse.

Nu mår jag mycket bättre och har ätit riktig mat. Men vad var det som hände egentligen? Kanske var det en övergiven burk chokladpudding i ett kylskåp som var boven (sista förbrukningsdag hade dock inte passerats). Detta i kombination med trötthet och en energidryck från Lidl verkade bli en farlig mix.

Dagens distans: 41 km

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:51:17

Läs / skriv kommentar (4)