Följ via RSS
Avverkade KM: Totalt i år: 3582 km. Denna vecka: 47 km. Idag: 8 km

2020-01-01 - Hinner jag ikapp Rune?

Bilden hämtat från Rune Larssons webplats loparlarsson.se .

"Under 2019 sprang jag 224 mil och paddlade 73 mil i kajaken. Sedan jag började föra dagbok den 1 januari 1973 har det blivit 24 891 mil", skriver Rune Larsson på Facebook. En oslagbar prestation?

Ja, jag tror att Runes 24 891 löpta mil är svårslaget. Hur många svenskar kan tänkas ha sprungit mera? Få, kanske ingen, jag har dålig koll på det där. Men kanske ultralöparen Bertil Järlåker sprungit ännu längre? Det jag faschineras av är att Rune lagt under sig alla dessa mil, inte för samlandets skull eller för att imponera, utan just för glädjen av att springa. Runes pocketbok som kom ut 2016 har det passande namnet "Löparglädje".

I boken skriver han: "Min filosofi är att löpningen ska vara så enkel och livsbejakande som möjligt. Jag har alltid prioriterat löparglädjen framför vetenskapliga metoder". Precis så, känner jag det också.

Samtidigt som jag läser om alla hans mil blir jag naturligtvis nyfiken på hur jag själv ligger till. Diagrammet jag la ut på bloggen häromdagen kan summeras till 18 792 mil sedan starten 1982. Det betyder alltså att Rune "leder" med 6 099 mil.  Det motsvarar 1,5 varv runt jorden. Jag har visserligen under senare år tagit in på Rune men snart blir det nog Rune som drygar ut försprånget. Går mitt åttonde USA-löp i år vägen och Rune fortsätter ligga runt 200 mil per år, ja då kommer jag visserligen att ta in på honom med ca 700 mil. Men så där kan jag ju inte hålla på, åldern kommer att ta ut sin rätt.

Så jag lyfter på hatten och säger: Grattis, Rune! Du inspirerar och är oslagbar.

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:30:05

Läs / skriv kommentar (10)


2019-12-28 - Runstreak och fanatism

Man brukar säga att långdistanslöpare är fanatiska- inget får stoppa deras löpning. Först nu börjar jag inse att även jag tillhör denna grupp.

I julhelgen blev jag och några av våra gäster matförgiftade av varmrökt lax vi serverade hemma. Jag mådde illa men mycket värre än så var det inte. Det värsta var att en femårig runstreak riskerade att brytas. Sedan den 16 december 2014 har jag sprungit varje dag, minst 3 km per dag som jag satt som minimum.

Vad göra? Att jag inte kunde delta i Årets Sista Långpass den 28 december, ett Facebookarrangemang där en massa ultralöpare springer 60 km, var självklart. Men 3 km, skulle jag inte klara det? Jo, jag släpade mig idag till gymmet och sprang denna sträcka på löpband. Runstreaken är alltså inte bruten!

Idiotiskt? Tja.det var i alla fall inget farligt, jag riskerade knappast hälsan. Fanatstiskt? Ja, absolut! Vi långdistanslöpare kan vara rätt knäppa ibland. Jag har dock min överman i Amerika; en löparkompis med en mycket längre runstreak än min. Han "rymde" från sjukhuset där han lagts in för operation bara för att rädda sin runstreak. Varken han eller jag ångrar våra beslut . . .

Keep on running! 

Postad av Björn kl 17:51:40

Läs / skriv kommentar (10)


2019-12-26 - 900 mil under 2019

Under de senaste 18 åren har jag sprungit minst 500 mil per år (genomsnitt 13,7 mil/vecka). 2019 slutar på ca 900 mil, ungefär som året innan. Toppåret var 2016 då jag sprang 1 019 mil. Klicka för större bild!

Mängdmässigt blev 2019 ett mycket bra löparår. Men på tävlingarna gick det betydligt sämre.

Egentligen klaffade allt under 2019. Jag har mycket att glädjas åt under det året:

* Sprang över USA för sjunde gången

* Nära rekorddistans i antalet mil- lite drygt 900

* Plockade rekordmycket blåbär och lingon på springande fot

* Blev näst snabbaste svensk i M70 på maraton och nummer fyra på halvmaraton

* Ännu ett skadefritt år

* sprang 22 parkrun och är nu uppe i totalt 61 lopp

Fast det är det där med tävlandet som gnager. Jag sprang två maror och "misslyckades" på bägge. Siktade på 3.30-3.40 men slutade på som bäst 3.47. Det räckte ändå till att bli Sverigetvåa i åldersklassen men standarden är just nu något lägre i denna klass än i övriga. Jag tror inte det är träningen som fallerar, snarare motivationen.

Nåja, jag får försöka komma igen 2020 och håller därför fast vid målet 3-30-3.40. Siktar nu på Düsseldorf Marathon 26 april, en snabb bana som jag tidigare sprungit. Innan springer jag kanske EM i halvmaraton som går på Maderia. Men det stora målet är naturligtvis coast to coast Nr 8.

Keep on running! 

PS

Året 2019 slutade på 905,9 mil                                     

Postad av Björn kl 19:00:28

Läs / skriv kommentar (9)


2019-12-15 - Tungt i Malaga

Soligt, varmt och mogna apelsiner på träden- Malaga visade sig från sin bästa sida. Maratonbanan tillhör en av de bättre jag sprungit; flack och vacker.

Förr var målet att gå under 3 timmar på en mara. Tills inte så länge sedan var målet 3.30. Nu ligger jag kusligt nära 4-timmarsgränsen.

Malaga Marathon blev en överraskande tung historia. Jag siktade på runt 3.40 men hade i bakhuvudet att en bra dag kanske 3.30 vore möjligt. Men jag sprang in på 3.52.24, tvåa i min åldersgrupp M70 där 18 löpare ingick varav tre svenskar.

Vad hände? Ja, jag har inget att skylla på. Banan är snabb, vädret var perfekt (12 grader vid starten på morgonen och 19 vid målgång) och jag var hyfsat tränad. Men redan efter halva sträckan gjorde jag mitt första lilla gångstopp. Och så där fortsatte det ända till målet. Gissar att jag gjorde ett 10-tal gångpauser där varje var uppemot en halv minut.

Uppenbarligen var jag inte tränad för dessa måltider. Nu blev Malaga min näst sämsta mara någonsin, cirka fem minuter sämre än på Veteran SM i Växjö (blev tvåa där), ett lopp som också var ett misslyckande. Eller lever jag kvar i en drömvärld där jag tror att stortider är möjliga? Märkligt ändå att resultatförsämringen kommit så snabbt. För två år sedan var jag under 3.30.

När jag nu efteråt läser av min klocka inser jag att det gick lite för fort mellan 10-20 km där tempot låg strax under 5-minuter per km. Normalt tittar jag inte på klockan under loppen men det gjorde jag nu men reagerade inte- otaktiskt! Jag tror signaturen Erik H gör en alldeles korrekt analys när han i kommentarsfältet skriver:

-Bra startfart. Formen är inte dålig, men uthålligheten är inget vidare? Det är precis tvärtemot vad man kan tro om dig. Varför?

-Med uthålligheten menar jag fartuthålligheten. Du orkar ju springa över USA om du håller rätt tempo som är lägre än maratontempo, så uthållig är du!

En annan sak jag reagerar på är att pulsen var relativt hög under den första milen (140-150 slag per minut) men sjönk till ca 120 under andra milen när det gick som fortast. Borde det inte vara tvärtom?

Nåväl, jag får trösta mig med att jag inte har ont någonstans. Därför bävar jag inte inför nästa coast to coast den 30 maj 2020.

Keep on running!

Postad av Björn kl 17:00:42

Läs / skriv kommentar (19)


2019-12-12 - Här startar jag

Ocean Shores har cirka 5 000 invånare och ligger tre timmars bilresa från Seattle i delstaten Washington. Här längs denna millånga strand startar den 30 maj 2020 mitt åtonde coast to coast.

Förberedelserna är i full gång inför mitt åttonde coast to coast. Flygbiljett är köpt, planering av rutten pågår och starten är spikad till den 30 maj 2020.

Så här sent har jag aldrig startat men det har sina randiga skäl. Tre av mina barn väntar nämligen tillökning i maj och jag får vänta ut födslarna innan jag kan ge mig av på detta mitt sista (?) kontinentlöp. Sista och sista, det sa jag visst också förra gången . . .

Jag kommer att vara 72 år men åldern behöver inte vara någon större nackdel, gissar jag. Den lilla löpförsämring som sker varje år tror jag kompenseras av en ökad erfarenhet. Och det gör inget om det går aningen långsammare, tiden har jag. Förhoppningsvis har jag också uthålligheten- jag planerar som vanligt för dagsetapper på cirka 5 mil och lägger inte in några vilodagar. Ungeför 100 dagar kommer det att ta.

Det mesta blir sig likt. Min amerikanska  "cousin" Linda Feldman är som alltid med mig vid starten. Rutten blir i början snarlik den jag hade 2010 då jag startade i närliggande Westport. Det kommer också bli mycket motorvägslöpning, hela 150 mil. Jag kommer t ex att springa hela Montana på Interstate 90. Tråkigt, farligt? Inte alls, motorvägarna är vackra, säkra, inte lika backiga och där finns motellen.

Det är något ovisst var målgången kommer att ske. Den forna svenska kolonin Delaware lockar, en delstat jag inte sprungit i. Och troligen korsar jag det sydvästra hörnet av North Dakota, också en ny delstat, för att sedan gira rakt söderut till mitt älskade Gothenburg i Nebraska. Ja sådär går tankarna just nu.

Keep on running!

Postad av Björn kl 21:49:10

Läs / skriv kommentar (5)


2019-12-10 - Ingen skinka i år heller

Stor uppslutning när Vallentuna FK anordnade Skinkloppet. Vi hedrade en nyligen bortgången medlem, Bruno Rimbe.

Har du koll på din egen löphastighet? Det har inte jag.

När det lackar mot jul brukar min klubb ordna Skinkloppet i Vallentuna. Denna "tävling" går ut på gissa sin sluttid på en uppmätt  löpslinga och där priset är en julskinka. Jag brukar alltid komma bland de sista, så även i år. Årets runda mätte 5,3 km och min felmarginal blev nära 5 minuter (för långsamt).

Man borde ju känna sin kropp bättre efter alla dessa år som löpare. Ett tag tänkte jag att ge järnet, då borde jag komma ganska rätt eftersom mina parkrun-lopp brukar diffa på högst någon minut. Men jag tog det lugnt med tanke på Malaga Marathon nu på söndag. Tyvärr känns formen inget vidare. Hoppas jag har fel även där!

Keep on running!

Postad av Björn kl 22:02:13

Läs / skriv kommentar (4)


2019-12-03 - Nu är det (h)jul igen!

Årets julgran fraktades hem traditionsenligt på min baby jogger. Granen var så stor att det inte gick att springa med den i vagnen. 800 kronor fick jag betala för jätteträdet som nu ska sättas upp på gården hos min bostadsrättsförening. Vagnen du ser på bilden ska jag ha på mitt nästa coast to coast men då ska packningen bara väga ca 9 kilo.

Keep on running!

Postad av Björn kl 18:03:58

Läs / skriv kommentar (2)


2019-12-01 - De sista entusiasterna

Löparna har börjat samlas för att under tre timmar springa en 1,85 km lång slinga på Nytorpsgärde i Johanneshov. Isande vindar och ganska tufft men jag hörde ingen klaga. Till vänster Pernilla Otto som tillsammans med sambo för tredje året arrangerade denna gratislöpning som hade lite prägel av knytkalas.

Hur långt hinner du springa på tre timmar? Jag kom 33 km idag.

Det var kanske lite av ett formbesked inför Malga Marathon om två veckor jag fick idag under tretimmarslöpningen på Nytorpsgärde. Hade visserligen hoppats kunna springa ytterligare ett varv men vädret var emot oss.

-Kylan och vinden gjorde säkert att varje varv gick tio sekunder långsammare. menade en av de rutinerade ultralöparna.

Jag är ändå väldigt nöjd. Bland de cirka femton löparna kom jag bland de främsta. Men någon tävling var det ju inte. Flera gick mot slutet och andra klev av innan Pernilla Otto blåst av i sitt horn. Jag fick hjälp av hennes sambo med farthållningen och medhavd lingondricka bidrog säkert också till att det kändes lätt idag. För två år sedan kom jag nässtan exakt lika långt som idag men då var väderförhållanden bättre och jag var en yngling på 69 år.

Gammal man gör så gott han kan. Foto: Pernilla Otto

Antal sprungna km i november 438 (oktober 441)

Keep on running!

 

Postad av Björn kl 21:56:37

Läs / skriv kommentar (1)